Skip to main content

Voria Videο - Ανάπλαση ΔΕΘ: Πόλος ανάπτυξης ή χαμένη ευκαιρία;

Η Voria.gr παρουσιάζει τις αντικρουόμενες απόψεις για το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ - Τα σημεία κριτικής και οι απαντήσεις.

Σε πεδίο σύγκρουσης έχει μετατραπεί το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ μετά τη δημοσίευση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που αποτελεί το νέο θεσμικό εργαλείο, εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα και υπόκειται σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση κατά την οποία φορείς και πολίτες μπορούν να εκφράσουν τις ενστάσεις τους.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο μέσω μιας προτεινόμενης αναδιάταξης της δόμησης δημιουργεί έναν ελεύθερο χώρο για χρήσεις πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής και παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων, ενός επιχειρηματικού κέντρου και ενός ξενοδοχείου.

Η κριτική που δέχεται το ΕΧΣ εστιάζει κυρίως στους χώρους πρασίνου, στο ενδεχόμενο κατεδάφισης κτηρίων και στην πιθανότητα εύρεσης αρχαίων στην περίπτωση που κατασκευαστούν νέα κτήρια ή δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ.

Η Voria.GR παρουσιάζει στο βίντεο τα στοιχεία του χωρικού σχεδίου και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ, Κυριάκο Ποζρικίδη, τον αρχιτέκτονα και εκπρόσωπο των μελετητών του ΕΧΣ, Τάκη Δούμα, τον πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκο Καλογήρου και τον αρχιτέκτονα, Πρόδρομο Νικηφορίδη.

Το βίντεο δεν αναφέρεται στο σενάριο μεταφοράς της ΔΕΘ εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης. Παρόλο που η συγκεκριμένη κριτική ασκήθηκε από το τμήμα των αρχιτεκτόνων, η απάντηση της διοίκησης της ΔΕΘ ήταν αρκετά σαφής λέγοντας πως το σενάριο απομάκρυνσης του εκθεσιακού χώρου εξετάστηκε σε περίπτωση που η Θεσσαλονίκη έπαιρνε την EXPO, η οποία θα απαιτούσε περισσότερα τετραγωνικά από αυτά της ΔΕΘ. Σε μελέτη βιωσιμότητας που διενεργήθηκε, το μοναδικό βιώσιμο σενάριο για την Έκθεση είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης.