Skip to main content

Βορίδης: Άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΔΟ

Σε συνάντηση με μέλη του συντονιστικού οργάνου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ο ΥπΑΑΤ ζήτησε τις προτάσεις του για δημιουργία νέου νομικού πλαισίου

Τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθούν στο πλευρό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ), εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του συντονιστικού οργάνου τους, το πρωί της Τρίτης 20 Αυγούστου.

Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου ενημέρωσαν τον κ. Βορίδη για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενες και οι υπό ίδρυση Διεπαγγελματικές και ζήτησαν την αναγνώριση του θεσμικού ρόλου τους ενόψει και της νέας ΚΑΠ.

Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, έδωσαν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης (στις 20 Ιουνίου 2019), εφαρμοστικής του νόμου 4384/2016 στην οποία γινόταν προσπάθεια να διευκρινιστεί εκ νέου το πλαίσιο αναγνώρισης και λειτουργίας των οργανώσεων αυτών «αλλά εν αγνοία τους, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και με τις ρυθμίσεις της οποίας διαφωνούν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην κατάργησή της.

Παράλληλα, εκφράζοντας την πίστη του στον θεσμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων τόνισε ότι τις θεωρεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι να δοθεί η δυνατότητα οι οργανώσεις αυτές να χαράξουν στρατηγικές αναπτυξιακές για τα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν.

«Επιθυμούμε να στηρίξουμε τις ΔΟ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης καταλήγοντας ότι έως τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων τους προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Υφυπουργοί Κ. Σκρέκας και Φ. Αραμπατζή καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Μπαγινέτας ενώ από πλευράς των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων παρέστησαν οι Γιάννης Βογιατζής (Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου), Μανόλης Γιαννούλης (Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου), Γιώργος Πίττας (Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης), Βασίλης Ντούρας (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και γγραμματέας της ΕΔΟ Μελιού,  Λευτέρης Γίτσας (Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος), Χρήστος Κολιός (εκπρόσωπος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων), Χρήστος Γιαννακάκης (εκπρόσωπος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων) και Γιώργος Ντούτσιας (εκπρόσωπος της υπό σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς).