Skip to main content

Βορίδης από Θεσσαλονίκη:Νέο σχέδιο για το αρδευτικό σύστημα της χώρας

Το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την κάνναβη, το μέλι και το κρασί. Το φιλόδοξο σχέδιο για την άρδευση. Πρόστιμα για νοθεία στο μέλι.

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, από το βήμα του 8ου συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Το νεότερο σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο για την άρδευση», το οποίο θα σχεδιάσει από κοινού το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο και οι γεωργικές εκτάσεις να αρδεύονται καλύτερα αλλά και να αξιοποιείται καλύτερα το νερό. «Πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο στο οποίο τραβάμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα και διαλύουμε ουσιαστικά όλο το υπέδαφος και να πάμε σε αξιοποίηση του νερού», τόνισε.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις χαμηλές τιμές των προϊόντων θέτοντας δύο επιλογές στους παραγωγούς: ή θα προχωρήσουν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας το οποίο θα πωλείται πιο ακριβά και θα απευθύνεται σε μια niche αγορά ή θα προχωρήσουν σε συνολική οργάνωση παραγωγών ώστε η παραγωγή να φτάσει σε ικανοποιητικά μεγέθη ώστε τα προϊόντα να μπορούν να κατακτήσουν αγορές όπως αυτή των σούπερ μάρκετ που ζητούν ποσότητα. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο χρηματοδοτικό κενό 2 δισ. ευρώ που υπάρχει επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δίνουν χαμηλότοκα δάνεια, μακράς ωρίμανσης. 

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στην ανάπτυξη καθώς το υπουργείο δεν είναι υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας. «Εδώ πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικά κριτήρια για την αγροτική ανάπτυξη», τόνισε.

Ακόμα, ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά σε καθένα από τα τρία θέματα που έθιξε το συνέδριο, δηλαδή το κρασί, την κάνναβη και το μέλι.

Κάνναβη

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν ανοιχτά θέματα με τη βιομηχανική κάνναβη και συγκεκριμένα το κομμάτι που έχει να κάνει με τρόφιμο καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την περιεκτικότητα του THC. «Οι άνθρωποι είναι στον αέρα», παραδέχθηκε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε πως το νομοθετικό αυτό κενό γεννά ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα που δεν εμπλέκουν μόνο το υπουργείο που διοικεί.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ακόμα ότι καθυστέρησε κάποιες άδειες για φαρμακευτική κάνναβη γιατί ήθελε να εξετάζει και να μελετήσει καλύτερα το κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με το τεχνικό ζήτημα των ηλιοπερατών κλειστών κατασκευών στα οποία θα καλλιεργείται το φυτό. Πλέον, όπως σημείωσε, εφόσον ξεπεράστηκε το θέμα αυτό, δεν θα υπάρχει άλλη καθυστέρηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του πάνω στο θέμα της καλλιέργειας κάνναβης αλλά επισήμανε ότι σέβεται τη νομιμότητα αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να μην σταματήσει την πορεία αυτή που έχει ξεκινήσει.

Μέλι

Στο μέλι αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός λέγοντας μάλιστα πως το ζήτημα ετέθη και στο συμβούλιο υπουργών καθώς το πρόβλημα, το οποίο ετέθη και από ευρωπαϊκούς οργανισμού- είναι η υποβάθμιση του ελληνικού μελιού από την εισαγωγή μη ποιοτικών μελιών τα οποία «εξευρωπαϊζονται».

Περιγράφοντας το πρόβλημα σημείωσε ότι γίνονται εισαγωγές μελιού από την Κίνα, τα οποία εισάγονται αρχικά σε όμορες με τη δική μας χώρα όπου βαφτίζονται ευρωπαϊκά μέλια. Ως τέτοια έρχονται στην Ελλάδα και ανακατεύονται έπειτα με τα ελληνικά μέλια υποβαθμίζοντας την ποιότητα και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Παραδεχόμενος ότι το κυρώτικο πλαίσιο δεν είναι σοβαρό, εξήγγειλε ότι θα βαρύνει τις πλαίσιο λέγοντας ότι θα υπάρχουν ποινικές διώξεις και δίκαια πρόστιμα.

Κρασί

Μιλώντας για το κρασί ο υπουργός αναφέρθηκε στην αυξημένη ζήτηση για καλλιέργειας και στο πρόβλημα του ορίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις άδειες που μπορούν να δοθούν. Όπως τόνισε, συζητείται το ζήτημα στην κυβέρνηση ενώ η θέση της Ελλάδας θα είναι – χωρίς να είναι γνωστό αν θα γίνει δεκτή – είναι να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις που ενώ πήραν άδεια δεν καλλιεργούνται. Μάλιστα άφησε αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση λέγοντας ότι τα κριτήρια για τις αδειοδοτήσεις δεν ήταν τα σωστά με αποτέλεσμα να πάρουν άδεια άτομα που δεν καλλιέργησαν ή σταμάτησαν να καλλιεργούν.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι και η σταφίδα έχει μεγάλη ζήτηση και άρα προκύπτει η ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.