Skip to main content

Βορίδης: Για τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι ήταν νόμιμο το 2019 είναι παράνομο το 2021

«Η νομοθεσία ακολουθήθηκε κατά γράμμα σε ότι αφορά την προώθηση ενημερωτικής καμπάνιας των ελλήνων του εξωτερικού» επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή του τακτική, ανακάλυψε σκάνδαλο σε μία καθόλα νόμιμη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε κατά γράμμα σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία στο ακέραιο για την υλοποίηση της προωθητικής καμπάνιας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας» αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του με αφορμή αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προώθηση ενημερωτικής καμπάνιας των ελλήνων του εξωτερικού για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν πλέον να μετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες εξ αποστάσεως.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζει πως «εκδόθηκαν δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΥΠΕΣ για την κατάθεση οικονομικής προσφοράς για την υλοποίηση της ενημερωτικής καμπάνιας, οι οποίες έθεταν ως κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή (μειοδοτικό κριτήριο κατακύρωσης) λαμβάνοντας παράλληλα κάθε νόμιμο τύπο δημοσίευσης με ανάρτηση στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων («ΚΗΜΔΗΣ»), ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και στην ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ.

Στη συνέχεια, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αποσφράγισης και Αξιολόγησης των προσφορών, η οποία επίσης έλαβε την απαραίτητη δημοσιότητα με ανάρτησή της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αποτελούμενη από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και με αντικείμενό της την αποσφράγιση και αξιολόγηση των σχετικών δικαιολογητικών των υποψηφίων, καθώς και των σχετικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών, παρουσία των εταιρειών που συμμετείχαν». Τονίζεται δε ότι «Η εταιρεία η οποία αποκλείστηκε εξαιτίας της υψηλότερης τιμής στην οικονομική της προσφορά είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του Υπουργείου Εσωτερικών στις τελευταίες Ευρωεκλογές επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, γεγονός που είτε διαφεύγει στα, επιλεκτικώς ευαίσθητα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνεπώς κρίνονται αμελείς, είτε σκοπίμως αποκρύπτουν, συνεπώς κρίνονται απαράδεκτοι.

Άρα για ποια σκοτεινή μεθόδευση ομιλεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Για ποια μη νόμιμη ανάθεση;

Αυτή που ακολουθήθηκε σύμφωνα με το νόμο;

Αυτή που ακολούθησαν και οι ίδιοι το 2019;

Αυτή που όλες της οι φάσεις δημοσιοποιήθηκαν νομίμως (μέσω της δημοσιοποίησης πρόσκλησης ενδιαφέροντος, της συγκρότησης της επιτροπής και φυσικά της κατακύρωσης και κατάρτισης της συμβάσεως);

Αυτή που κατακυρώθηκε στο νόμιμο μειοδότη;

Αυτή που εκτελέστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος από Υπηρεσιακούς παράγοντες και είναι ως διαδικασία πλήρως αποπολιτικοποιημένη;

Και για να λήξουμε ένα τελευταίο: για τα ζητήματα ακεραιότητας και διαφάνειας, όσες διευκρινίσεις θέλουν. Ώστε να αποδεικνύεται ότι σκάνδαλα υπάρχουν μόνο στις πρακτικές τους: στη μεθόδευση διώξεων των πολιτικών τους αντιπάλων, στις μεθοδεύσεις για το ΣΥΡΙΖΑ Channel και το White House».

Να σημειωθεί ότι είχε υπάρξει αντίδραση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος υποστήριξε πως «Ο κ. Βορίδης φέρνει «λίστα Πέτσα» για την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του:

Αυτό το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων σε φίλους και αρεστούς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η συνέχιση αυτών των πρακτικών αποτελεί τεράστια πρόκληση σε βάρος των πολιτών που ζουν σε συνθήκες πρωτοφανών περιορισμών λόγω της πανδημίας και βιώνουν τρομερή επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην θεσμική έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ανεχθεί αδιαφανείς και ρουσφετολογικές πρακτικές στη διαχείριση των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα τις σχετικές αποφάσεις».

Επίσης, και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε ερώτηση για την διαδικασία που ακολούθησε ο σχετικός διαγωνισμός.