Skip to main content

Βορίδης: Η ανευθυνότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταστροφικές επιπτώσεις

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απαντά και στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως οι ύβρεις του πρωθυπουργού είναι τίτλος τιμής.

Για προσπάθεια εργαλειοποίησης του ονοματολογικού ζητήματος με την ΠΓΔΜ, με στόχο να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα με ανευθυνότητα.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ξεκαθαρίζει πως από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μέσα στην κυβέρνηση για το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ενώ απαντά και στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως οι ύβρεις του πρωθυπουργού είναι τίτλος τιμής.

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, ο Μάκης Βορίδης κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια κοροϊδεύοντας τους πολίτες.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  

Ερ.: Στη ΝΔ κατηγορείτε ανοιχτά την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία στο θέμα της ΠΓΔΜ. Από την άλλη όμως, επισημαίνετε πως η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη για να διαχειριστεί το θέμα.

Απ.: Ο κ. Τσι?πρας ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής. Και, κατά τη γνώμη μου, για τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό είναι ορθό. Διότι αλλιώς δημιουργούνται βαθιές διαιρέσεις. Εθνική γραμμή δημιουργείται όταν η Κυβέρνηση, που πράγματι είναι υπεύθυνη για την διαχείριση του θέματος, αφενός έχει η ίδια ενοποιημένη γραμμή και αφετέρου ενημερώνει συστηματικά την αντιπολίτευση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Κάτι που εν προκειμένω δεν συντρέχει.

Ερ.:Γιατί απορρίπτετε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα; Δεν θα έπρεπε να καταγραφεί η θέση της ΝΔ και να υπάρξει μια εθνική συναίνεση για το θέμα;

Απ.: Η Κυβέρνηση, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, υφίσταται γιατί απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Εν προκειμένω η κυβέρνηση στηρίζεται από δυο κόμματα στο κοινοβούλιο που έχουν άκρως διαφορετικές θέσεις για το ζήτημα αυτό. Και η διαφωνία τους, αν είναι ειλικρινής, δεν είναι για θέμα ήσσονος σημασίας.

Αρα η κυβέρνηση με ποια θέση προσέρχεται στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών; Με ποια κοινοβουλευτική νομιμοποίηση της θέσεως αυτής; και σε ποιον άξονα θα ενημερωθεί το συμβούλιο;

Δυστυχώς για το έθνος, για μία ακόμη φορά η ανευθυνότητα των Συριζανε?λ έχει καταστροφικές επιπτώσεις.

Ερ.: Γιατί σας ενόχλησε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο;

Απ.: Δεν μας ενόχλησε. Επισημάναμε τις επιλογές του κ. Τσίπρα σε σχέση με την πολιτειακή τάξη. Έχουν και αυτές την σημασία τους. Ο κ. Τσίπρας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται την Αντιπολίτευση. Δεν φαντάζομαι να εκπλαγεί όταν η Αντιπολίτευση του φερθεί με τον ίδιο τρόπο.

Ερ.:Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προχθές σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για την στάση της στο θέμα της ΠΓΔΜ, αλλά και κατά του Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του κατά το παρελθόν...

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ένα εθνικό θέμα θεωρώντας ότι θα δημιουργήσει εσωκομματικό θέμα στην ΝΔ. Δηλαδή ο αθλιότερος καιροσκοπισμός. Επειδή όμως η ΝΔ είναι απολύτως σοβαρή, υπεύθυνη και συντεταγμένη, τώρα επανήλθε στην γνωστή «καραμέλα»: ότι δήθεν η ΝΔ σύρεται σε ακροδεξιές θέσεις. Εδώ θα συμφωνήσω με τον Αντώνη Σαμαρά: οι ύβρεις από τον Τσίπρα είναι τίτλος τιμής. Αλλά οι Συριζαι?οι που δεν έχουν πρόβλημα με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας, πού να καταλάβουν την πατριωτική στάση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, και φυσικά σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη; Στην λογική τους, ό,τι δεν είναι ενδοτικό, είναι ακροδεξιό.

Ερ.: Στα θέματα της οικονομίας, η κυβέρνηση εκτιμά πως τον Αύγουστο θα τελειώσει το πρόγραμμα , θα βγούμε από τα μνημόνια και πως θα ξημερώσει μια πολύ καλύτερη μέρα για τη χωρά. Αυτή την εκτίμηση στη ΝΔ δεν την συμμερίζεστε και κάνετε λόγο για μη καθαρή έξοδο.

Απ.: Έλατε τώρα... Έχουμε πείρα πια από τα τερτίπια του κ. Τσίπρα. Θυμάστε τον οδικό χάρτη Τσακαλώτου: κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, καθαρή έξοδος στις αγορές. Να κάνουμε απολογισμό; Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, έχουμε κεφαλαιακούς ελέγχους και δεν έχουμε μπει στην ποσοτική χαλάρωση. Εξάλλου, ρωτήστε όταν βρεθείτε με τον κ. Τσίπρα: μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκτηση της δημοσιονομικής αυτονομίας, θα μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων; και ακόμη θα καταργήσει την νομοθεσία που έχει ψηφίσει για την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 και την μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020;

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας δέσμευσε την χώρα στο μνημόνιο για πολλά χρόνια ακόμη και δεν μπορεί να συνεχίσει να κοροϊδεύει.

Ερ.: Θα κάνατε κάτι διαφορετικό εσείς; Πάλι και με ΝΔ στην κυβέρνηση δεν θα υπάρξει μια ...εποπτεία μετά το καλοκαίρι;

Απ.: Το θέμα λοιπόν δεν είναι η εποπτεία. Είναι η δημιουργία πλούτου και ανάπτυξης. Και αυτό είναι εθνική υπόθεση, ούτε ευρωπαϊκή, ούτε μνημονιακή. Αυτό δεν μπορεί να επιτύχει η κυβέρνηση, αυτός είναι ο λόγος που παραμένουμε στάσιμοι. Και αυτό γιατί είναι η πολιτική και ιδεολογική τους θέση: αυτοί θέλουν να φτωχοποιήσουν την μεσαία τάξη με την βαριά φορολογία για να μοιράζουν μετά επιδόματα σε αυτούς που εξαθλίωσαν. Μισούν τους ελεύθερους ανθρώπους και κάνουν πολιτικές για να κλείσουν κάθε προοπτική και μέλλον σε όσους θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους. Το μέλλον κατά ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιέχει διορισμούς στο Δημόσιο και επιδόματα.

Και ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ταυτισμένος με ένα μέλλον ελευθερίας, δημιουργίας και προκοπής. Και θα το πετύχουμε μεταρρυθμίζοντας το κράτος, μειώνοντας τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, κάνοντας ιδιωτικοποιήσεις, αλλάζοντας το πανεπιστήμιο, προσελκύοντας επενδύσεις και κυρίως συμμαχώντας με όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στον εαυτό τους και στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μία σπουδαία χώρα.

Ερ.: Εκλογές σταματήσατε να ζητάτε;

Απ.:Πάντοτε λέγαμε και λέμε ότι όσο γρηγορότερα φύγει η πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση τόσο το καλλίτερο για τους Έλληνες. Ως γνωστόν, εκλογές δεν μπορούσαμε, και δεν μπορούμε, να επιβάλλουμε. Αλλά το σωστό για την πατρίδα θα ήταν να φύγει αυτή η κυβέρνηση? χθες.

Ερ.: Πόσο εφικτή θεωρείτε μια αυτοδυναμία της ΝΔ; Και σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να σχηματίσετε μόνοι σας κυβέρνηση, αυτό δεν θα δυσκολέψει τα πράγματα;

Απ.: Απολύτως εφικτή. Άλλωστε όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτήν. Κυρίως όμως είναι αναγκαία γιατί ο κ. Τσίπρας έχει υπονομεύσει το πολιτικό τοπίο με την ψήφιση της απλής αναλογικής.

Και διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται μια καθαρή εντολή για να εφαρμόσει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πατρίδας, χωρίς συμβιβασμούς και αναιρέσεις.