Skip to main content

Βορίδης: Προσλήψεις στο Δημόσιο με σύστημα που να λαμβάνει υπόψη τα ταλέντα

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης θα συνεργαστεί με τη Microsoft για την ψηφιακή επιμόρφωση 10.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Η αναβάθμιση και ο αναπροσανατολισμός των δεξιοτήτων του δημοσίου σε ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος αποτέλεσε το θέμα του διήμερου συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στην ομιλία του επισήμανε την ανάγκη να ανατραπεί η απαξιωτική εικόνα της κοινωνίας προς τους δημοσίους υπαλλήλους, εξαιτίας της οποίας ακόμα και ικανά διευθυντικά στελέχη ντρέπονται να πουν ότι εργάζονται στο Δημόσιο.
Ο «μηχανισμός προσλήψεων» που πρότεινε ο Μάκης Βορίδης

«Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν όρεξη, αφοσίωση και ταλέντο να μπορούν να βρίσκουν την κατάλληλη θέση προκειμένου να αναδείξουν αυτό τους το ταλέντο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού προσλήψεων «που λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες, το ταλέντο, το όνειρο, το πάθος, το όραμα που έχει ο καθένας από αυτούς».

Ψηφιακή μεταρρύθμιση και επιμόρφωση

Αναφερόμενος στην ψηφιακή μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, επισήμανε ότι αυτό προϋποθέτει ταυτόχρονα και την ψηφιακή επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου ο δημόσιος τομέας να μη μείνει ουραγός στις σύγχρονες εξελίξεις και το ελληνικό Δημόσιο να μην αποτελέσει βαρίδι για τη συνολική πρόοδο της χώρας μας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με τη Microsoft, η οποία στην πλήρη έκτασή της θα επιτύχει την ψηφιακή επιμόρφωση 10.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ντροπιαστικό η χώρα να είναι χαμηλά στην κατάταξη για τη διαφθορά

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ντροπιαστικό» για τη χώρα μας να έχει τόσο χαμηλή κατάταξη παγκοσμίως στα ζητήματα της διαφθοράς και επισήμανε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν οφείλει να είναι ένα κυνήγι μαγισσών ούτε πολιτική αντιδικία, αλλά μια σειρά από μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις.

Ως τέτοιες ανέφερε τον νόμο για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στο Δημόσιο και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων επιρροής (lobbying), που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Επένδυση στις δεξιότητες

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη όχι τόσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα σε επίπεδο διαδικασιών, υποδομών και νέων τεχνολογιών, αλλά κυρίως στην επένδυση στις δεξιότητες και στα στελέχη του δημοσίου τομέα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, από την πλευρά του επισήμανε ότι η δημόσια διοίκηση είναι στην καρδιά της ανασυγκρότησης των κοινωνιών και των των οικονομιών για μια ανθεκτική Ευρώπη μετά την πανδημία.

«Η ευελιξία που έδειξε η δημόσια διοίκηση σε όλη την Ευρώπη αυτούς τους μήνες είναι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Η τηλεργασία, οι τηλεδιασκέψεις και η χρήση των ψηφιακών μέσων αποτελούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Για όλα αυτά πρέπει να εμβαθύνουμε στην ποιοτική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη νέων δεξιοτήτων τόσο στους δημόσιους λειτουργούς όσο και σε κάθε εργαζόμενο επαγγελματία και άνεργο», τόνισε ο κ. Σχοινάς.