Skip to main content

Βορίδης: Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να αναπτύξουν το δικό τους Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με θέμα: «Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ».

Ο κ. Βορίδης στην ομιλία του εξήρε τον κρίσιμο ρόλο του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου σε αυτή την προσπάθεια και προανήγγειλε την ενίσχυση της στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς και το Εθνικό Σχέδιο Ακεραιότητας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της πατρίδας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και τόνισε την ανάγκη οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να αναπτύξουν το δικό τους Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, προσαρμοσμένο στις δικές τους απαιτήσεις. Στην ημερίδα μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας κομβικό και απαραίτητο στοιχείο τον νόμο για τον «Εσωτερικό Έλεγχο» που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου κεντρικό κράτος και αυτοδιοίκηση να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες. Επίσης έκανε ξεχωριστή μνεία στο φιλόδοξο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σχετικά με την καταγραφή των διαδικασιών που ακολουθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να προσφέρουν στους πολίτες όλα όσα έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα, είπε, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 684 διαδικασίες για τους Δήμους και περίπου 700 για τις Περιφέρειες. Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, «για το πρώτο σοβαρό βήμα όσον αφορά στην αποτύπωση των υφιστάμενων διαδικασιών που χρησιμοποιούνται στην αυτοδιοίκηση και το οποίο - μέσα από έναν ευρύ ανασχεδιασμό - θα επιτρέψει την απλούστευση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση της διαφθοράς και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων που παρατηρείται όλα αυτά τα χρόνια και, ως εκ τούτου, σε μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης».

Επίσης υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΕΕΤΑΑ για απλούστευση των υφιστάμενων διαδικασιών και μείωσή τους - περίπου κατά το ήμισυ - αποτελεί πολύ σημαντικό πυλώνα στη συζήτηση της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης», η οποία ήδη έχει εκκινήσει, είτε για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση, είτε από την αποκεντρωμένη διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση ή και προς άλλα υπουργεία. Ο διοικητής της ΕΑΔ, 'Αγγελος Μπίνης, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς σημείωσε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα συζητήθηκε λεπτομερώς και υιοθετήθηκε στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο η εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Σε αυτό το σχέδιο, συνέχισε ο κ. Μπίνης, η ενδυνάμωση των μηχανισμών ακεραιότητας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Χαιρεστισμούς στην ημερίδα απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι Περιφέρειες και Δήμοι «είμαστε το πιο αξιόπιστο και κοντινό στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης και οφείλουμε η διοίκηση μας να ασκείται βάσει συγκεκριμένων κανόνων, που διασφαλίζουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του έργου μας. Εξάλλου, σε δύο διαδοχικές κρίσης, τη δεκαετή οικονομική κρίση και την παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας αποδείξαμε ότι είμαστε φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας». Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητο «να αλλάξουμε τελείως τον χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης» αλλά και τα «παραθυράκια» στους νόμους και τα προβλήματα που δημιουργούν. Αναφερόμενος στον Κώδικα Συμπεριφοράς Αιρετών Οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Παπαστεργίου τον παρομοίωσε ως τον TOC, τον πίνακα περιεχομένων ενός σκληρού δίσκου, ο οποίος περιέχει όλες τις πληροφορίες «και γρήγορα, εύγλωττα, χωρίς να ψαχνόμαστε, μπορούμε να βρούμε ή να θυμηθούμε καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε».