Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Αγοράζουν cash καταστήματα στο κέντρο-Έως 3 εκατ. τα deals

Βορειοελλαδίτες αγοράζουν με μετρητά μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για επένδυση – Ρώσος αγόρασε κατάστημα στην Τσιμισκή

Αγοράζουν καταστήματα στη δημοφιλή οδό Τσιμισκή για επένδυση, με την… προϋπόθεση ο ενοικιαστής, που ήδη βρίσκεται μέσα, να δίνει υψηλό μίσθωμα και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Η νέα μορφή επένδυσης, αν και λίγο τσιμπημένη καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή πώλησης ξεπερνά τα 2 -3 εκατ. ευρώ, αρχίζει και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και στους πλέον εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Όπως επισημαίνει, μιλώντας στη Voria.gr, o σύμβουλος ακίνητης περιουσίας Λευτέρης Γαλανός, της Real Estate Galanos «το 95% των αγοραστών προβαίνει στην απόκτηση  καταστημάτων βλέποντας το ως μία έξυπνη επένδυση. Τέτοιοι επενδυτές υπήρχαν και θα υπάρχουν».

Αγοραστές συνήθως είναι βορειοελλαδίτες που αγοράζουν καταστήματα σαν επένδυση, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι ξένοι που σκανάρουν την καρδιά της Θεσσαλονίκης για μία καλή ευκαιρία, ωστόσο δυσκολότερα καταλήγουν σε αγορά έναντι των Ελλήνων.

Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η περίπτωση Ρώσου που, πρόσφατα, αγόρασε μεσαίου μεγέθους κατάστημα στην οδό Τσιμισκή.

Τοις μετρητοίς …

Το τελευταίο διάστημα πουλήθηκαν τρία καταστήματα στην οδό Τσιμισκή και δύο στην οδό Μητροπόλεως. Στο στόχαστρο των «ψαγμένων» αγοραστών βρίσκονται εκτός από τους προαναφερθέντες δρόμους, η Μητροπολίτου Ιωσήφ, η Λεωφόρος Νίκης, η Παλαιών Πατρών Γερμανού. Οι αγοροπωλησίες συνήθως αφορούν καταστήματα που νοικιάζονται από επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης ή κινητής τηλεφωνίας.

Οι επενδυτές όπως λένε γνώστες της αγοράς είναι άνθρωποι που διαθέτουν οικονομική ρευστότητα, την οποία επιθυμούν να διαθέσουν σε ένα επενδυτικό ακίνητο, όπως είναι τα καταστήματα, διότι μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων (σταθερή μίσθωση με μεγάλα ενοίκια) πληρώνουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με την αξία τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα καταστήματος με αντικειμενική αξία τα 580.000 ευρώ, μίσθωμα στα 2.000 ευρώ και ΕΝΦΙΑ στα 888 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι επενδυτές καταστημάτων δεν μπαίνουν στη διαδικασία της δανειοδότησης καθώς έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με μετρητά. Οι επενδυτές από τη Βόρεια Ελλάδα κατά κύριο λόγο διαθέτουν για την αγορά ενός καταστήματος από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Το ζητούμενο, πάντως, δεν είναι να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, αλλά ιδιοκτήτες καταστημάτων, καθώς δύσκολα μπαίνουν στη διαδικασία της πώλησης, παρά μόνο αν υπάρχει κάποια οικονομική στενότητα, που τους ωθεί σε μία τέτοια απόφαση.

Δεν λείπουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών καταστημάτων που ζητούν ιδιαίτερα υψηλά ποσά με αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι αγοροπωλησίες.