Skip to main content

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ο εθνικιστής Ντόντικ εξελέγη στην τριμερή προεδρία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός του, εξασφάλισε το 55% των ψήφων, ωστόσο αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο σερβοβόσνιος εθνικιστής ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ εξελέγη στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχοντας εξασφαλίσει το 55% των ψήφων, ανακοίνωσε το κόμμα του έπειτα από την καταμέτρηση του 72% των ψήφων.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, υποψήφια για την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας, προηγείται των αντιπάλων της με το 55% των ψήφων, έπειτα από την καταμέτρηση του 17,6%.

Τα κυριότερα κόμματα της Βοσνίας δήλωσαν νίκη σύντομα μετά τη λήξη των ψηφοφοριών στις 7 μ.μ. την Κυριακή σε εκλογές στις οποίες 3.322.933 ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα ψήφου σε 5.794 εκλογικά κέντρα.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, CIK, έδειξαν ότι η προσέλευση σε κρατικό επίπεδο ήταν 53,26%, παρόλο που αυτά είναι ελλιπή στοιχεία, δεδομένου ότι τα στοιχεία ορισμένων δήμων δεν είχαν ακόμη παραδοθεί στο CIK.

«Εμείς [CIK] δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα που έχουν εκχωρήσει τα κόμματα και αυτό που δημοσιεύουμε τα μεσάνυχτα θα είναι και ανεπίσημα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του CIK Branko Peric, όπως μεταδίδει το Balkan Insight.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τα βασικά κόμματα να δηλώσουν ήδη τη νίκη.