Skip to main content

Voucher 600 ευρώ: Παραφωνία στην έως τώρα ορθή διαχείριση της κρίσης

Η απίστευτη προχειρότητα στο προς κατάρτιση υλικό, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και η ανάγκη για νέο σχεδιασμό της ενίσχυσης.

Η υπόθεση της οικονομικής ενίσχυσης των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, με το ποσόν των 600 ευρώ, μέσω των υποτιθέμενων προγραμμάτων κατάρτισης, αποτελεί παραφωνία στη σε -γενικές γραμμές- ορθή διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊου από την κυβέρνηση και τον μέχρι τώρα σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η απίστευτη προχειρότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο προς κατάρτιση υλικό, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αμοιβές των “ενδιάμεσων”, εκθέτουν αυτούς οι οποίοι σχεδίασαν και εισηγήθηκαν αυτή τη μέθοδο, ενώ παράλληλα, δημιουργεί υποψίες περί της εύνοιας “ημετέρων”.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, το οποίο βεβαίως ψιθυρίζεται, καθώς δεν μπορεί να διατυπωθεί ευθέως, είναι ότι με τη μέθοδο της κατάρτισης το ποσόν για την ενίσχυση των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, αντί να φορτωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, αντλείται από τους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, μαζί με τον βασιλικό (τους επαγγελματίες), ποτίζονται και οι γλάστρες (διαδικτυακοί πάροχοι, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, ΜΜΕ) καθώς το χρήμα θα κάνει κύκλο.

Το πρώτο σκέλος αυτού του επιχειρήματος καταρρίπτεται καθώς η κυβέρνηση μπορούσε ανέτως να χορηγήσει επιδόματα προς τους επιστήμονες, αξιοποιώντας και πάλι κονδύλια του ΕΣΠΑ, χωρίς να καταφύγει σε αυτήν την αμφιλεγόμενη διαδικασία των voucher. Θα μπορούσε, μάλιστα, να τους χορηγήσει από 800 ευρώ, αντί 600, δηλαδή να αντλήσει περί τα 144 εκατ. ευρώ και ούτε γάτα, ούτε ζημιά, ούτε ταλαιπωρία, ούτε περίγελος.

Αντιθέτως, με τη διαδικασία της κατάρτισης η κυβέρνηση πέτυχε τα ακόλουθα... κατορθώματα:

1. Οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες αντί των 800 ευρώ θα λάβουν 600, αλλά την ίδια ώρα θα εκταμιευτούν από το ΕΣΠΑ, αντί των 144 εκατ. ευρώ, 192,6 εκατ. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 108 εκατ. ευρώ προς τους επιστήμονες (180.000 Χ 600) τα οποία θα δοθούν μάλιστα σε δύο φάσεις, 400 με την εγγραφή και τα υπόλοιπα 200 εφόσον ολοκληρώσουν το σύνολο των ωρών κατάρτισης. Τα υπόλοιπα 84,6 εκατ. ευρώ θα πάνε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (πρώην Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) τα οποία θα εισπράττουν 470 ευρώ ανά καταρτιζόμενο.

2. Ωστόσο, στα ΚΔΒΜ θα απομείνουν αρκετά λιγότερα καθώς, από τα 470 ευρώ, τα 50 θα τα καταβάλουν στον φορέα πιστοποίησης (άγνωστοι πόσοι και ποιοι είναι), ενώ άλλα περίπου 120 ευρώ θα δοθούν στις έξι πλατφόρμες – παρόχους του προγράμματος. Δηλαδή στα ΚΔΒΜ θα μείνουν περί τα 300 ευρώ ανά καταρτιζόμενο. Όμως, ακόμη και αυτό το ποσόν θεωρείται υπερεπαρκές, απόδειξη ότι πολλά ΚΔΒΜ, προκειμένου να προσελκύσουν καταρτιζόμενους, κάνουν δελεαστικές προσφορές, δίνοντας έως και λάπτοπ ή υποσχόμενα ακόμη και επιστροφή της μισής από την αμοιβή τους στον καταρτιζόμενο (δηλαδή περί τα 150 ευρώ).

3. Οι έξι πλατφόρμες – πάροχοι του προγράμματος οι οποίες αδειοδοτήθηκαν ad hoc, θα πάρουν συνολικά 21,6 εκατ. ευρώ, τα οποία βεβαίως, δεν κατανέμονται ισομερώς (δηλαδή από 3,6 εκατ. στην κάθε μία), αλλά αναλόγως του αριθμού των ΚΔΒΜ με τα οποία έχει συμβληθεί η κάθε μία. Παρακάμπτω, δε, τους ψιθύρους που θέλουν οι έξι πλατφόρμες – πάροχοι να είναι κατ' ουσία... οι εξής δύο. Επιπλέον, άλλα 9 εκατ. θα καταλήξουν στους φορείς πιστοποίησης.

4. Περί τους 180.000 επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποστούν μια άνευ λόγου και συγχρόνως εξευτελιστική και παντελώς άχρηστη γι' αυτούς διαδικασία, διάρκειας εκατό διδακτικών ωρών, δηλαδή θα χρειαστεί για να πάρουν το δεύτερο μέρος της επιδότησης (200 ευρώ) να σπαταλήσουν 67 ώρες από τον επαγγελματικό χρόνο τους.

5. Οι 67 αυτές ώρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχθούν χρήσιμες εάν το υλικό κατάρτισης ήταν ποιοτικό και προσαρμοσμένο στο επιστημονικό αντικείμενο του εκάστου καταρτιζόμενου. Ή έστω εάν επιλεγόταν ένα πρόγραμμα, ίδιο για όλους, αξιόπιστο, το οποίο να αφορούσε την απόκτηση ή βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων. Αντ' αυτών είδαμε να ανεβαίνουν στις πλατφόρμες απίστευτες προχειρότητες, πιθανότατα μεταφράσεις από κάποια ξένα προγράμματα, με τρομερά λάθη, χωρίς την παραμικρή προσαρμογή ανά επιστημονικό κλάδο. Είναι προφανές ότι όλο αυτό στήθηκε στο άρπα κόλλα, μέσα σε λίγες ώρες, μόνο και μόνο για να φανεί ότι υπάρχει υλικό προς κατάρτιση.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση καλά θα κάνει να αποσύρει αυτά τα γονατογραφήματα και εν συνεχεία, είτε να δώσει στους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες τα 600 ή και 800 ευρώ, απευθείας, χωρίς “διαμεσολαβητές”, αξιοποιώντας και πάλι κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε, εάν πράγματι θέλει να το συνδυάσει και με ουσιαστική κατάρτιση των επιστημόνων, ας φροντίσει να εκπονήσει σοβαρά προγράμματα, εξειδικευμένων γνώσεων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε επιστημονικού κλάδου.

Επιπλέον, η κατάρτιση μπορεί να γίνει και χωρίς τους “μεσάζοντες”, αξιοποιώντας απλώς τις ελεύθερες πλατφόρμες της Google ή άλλες αντίστοιχες. Εάν δεν το γνωρίζουν, ας ρωτήσουν τον Πιερρακάκη.