Skip to main content

Παράτυπες συμφωνίες με voucher για ΚΔΑΠ - Τι πρέπει να προσέξετε

Αρχίζει από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για μια δωρεάν θέση για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς, ΚΔΑΠ - Γιατί συνιστούν προσοχή οι αρμόδιοι

Πρεμιέρα σήμερα για την υποβολή αιτήσεων εκ μέρους των ωφελούμενων για τη χορήγηση voucher στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», προκειμένου να εξασφαλίσουν μια δωρεάν θέση για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, για το σχολικό έτος 2020-2021. Ενόψει της υποβολής των αιτήσεων τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας εξέδωσαν στις 8 Ιουλίου Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία περιγράφονται μεταξύ άλλων οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.

Στελέχη του κλάδου, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, εφιστούν, μέσω της Voria.gr, στις ωφελούμενες μητέρες να προσέξουν ιδιαίτερα το ΚΔΑΠ ή ΚΔΑΠμεΑ το οποίο θα επιλέξουν μετά την εξασφάλιση του voucher. Ο λόγος αυτής της επισήμανσης έχει να κάνει με το φαινόμενο έκνομης συναλλαγής το οποίο παρατηρείται τα τελευταία δύο, τρία χρόνια, μεταξύ ορισμένων ιδιωτικών ΚΔΑΠ, με αθλητικούς συλλόγους και ακαδημίες.

Πώς γίνεται η συναλλαγή

Σύμφωνα με όσα περιγράφουν στην Voria.gr στελέχη του κλάδου, αρκετά ιδιωτικά ΚΔΑΠ έρχονται σε άτυπη συμφωνία με αθλητικούς συλλόγους και ακαδημίες, ζητώντας τους να επηρεάσουν τους γονείς ώστε να προτιμήσουν τη δική τους Δομή. Ως αντάλλαγμα, προσφέρουν στο σύλλογο το ποσόν της συνδρομής που θα πρέπει να καταβάλει ο γονέας για την εγγραφή του παιδιού του στον αθλητικό σύλλογο. Έτσι βγαίνουν όλοι ωφελημένοι: το ΚΔΑΠ εξασφαλίζει τα 1.330 ευρώ του voucher για κάθε παιδί, οι γονείς απαλλάσσονται από την ετήσια συνδρομή τους προς τον αθλητικό σύλλογο (200 με 300 ευρώ) και ο τελευταίος διασφαλίζεται ότι θα εισπράξει το σύνολο των συνδρομών, ενδεχομένως και κάποιες άλλες παροχές.

Όπως, όμως, καταγγέλλεται, υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις όπου τα παιδιά των ωφελούμενων απλώς εγγράφονται στα ΚΔΑΠ, αλλά δεν προσέρχονται καθώς προτιμούν να παρακολουθήσουν μόνο τα προγράμματα των αθλητικών συλλόγων και μάλιστα δωρεάν, αφού η συνδρομή τους προς τον σύλλογο έχει πληρωθεί, παρατύπως, μέσω του voucher. Επιπλέον, πολλά ΚΔΑΠ, προκειμένου να προσελκύσουν ωφελούμενους, παρέχουν, μεταξύ άλλων, δωρεάν συμμετοχή/συνδρομή σε προγράμματα αθλητικών ακαδημιών/συλλόγων, αλλά σε χώρους εκτός της Δομής. Μάλιστα, αρκετές φορές οι χώροι αυτοί είναι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις τις οποίες οικειοποιούνται παρανόμως τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ.

Σύμφωνα όμως με την ΚΥΑ με αριθμό 71383 (ΦΕΚ 2774 Β΄/08.07.2020) «όλες οι κατηγορίες των Δομών παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις εγκαταστάσεις τους και δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες που δεν περιγράφονται από το θεσμικό πλαίσιο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους. Επίσης, δεν δύνανται να εξαργυρώνουν vouchers σε τρίτους ή να συνεργάζονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους που καλύπτουν τα vouchers, με οποιαδήποτε μορφή με ιδιώτες ή σωματεία που υλοποιούν και αναπτύσσουν δραστηριότητες εκτός των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεών τους (ξένες γλώσσες, αθλήματα κ.λπ.) για τα παιδιά των ωφελούμενων που φιλοξενούνται”.

Ο κίνδυνος για τους γονείς

Η ΚΥΑ προβλέπει, μάλιστα και αυστηρές ποινές καθώς, όπως αναφέρεται “στην περίπτωση κατά την οποία τα ανωτέρω δεν τηρηθούν από Δομή/Δομές, τότε διακόπτεται η ενεργοποίηση όλων των vouchers, πραγματοποιείται άρση της χρηματοδότησής τους έως τη λήξη της περιόδου και ανακτώνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που έχουν δοθεί έως το χρονικό σημείο άρσης της χρηματοδότησης”.

Κατά συνέπεια υπάρχει το ενδεχόμενο, γονείς οι οποίοι θα έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε αυτές τις Δομές, να κινδυνεύουν αφενός να μην λάβουν την υπηρεσία με βάση την οποία επέλεξαν το συγκεκριμένο ΚΔΑΠ, με πιθανότητα να καταλήξουν εκτός Δομής σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων προς τη Δομή αυτή και να μην μπορούν να αλλάξουν ΚΔΑΠ, μεταφέροντας το voucher τους αλλού, παρά μόνο εάν συντρέχει σπουδαίος λόγος (μετακόμιση, ασθένεια κ.λπ.). Επιπλέον, θα κληθούν ενδεχομένως, να επιστρέψουν και τα χρήματα τα οποία είχαν ήδη δοθεί προς τη Δομή.   

Μιλώντας στην Voria.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ Γιάννης Παπαχατζής συνιστά προς τις ωφελούμενες μητέρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την επιλογή της δομής. “Επιτέλους η φετινή ΚΥΑ, έπειτα και από δική μας επιμονή, προβλέπει ότι τα παιδιά τα οποία έχουν πάρει voucher για ένα συγκεκριμένο ΚΔΑΠ, θα πρέπει να απασχολούνται στους χώρους τούς οποίους διαθέτει το ΚΔΑΠ και όχι σε χώρους εκτός του ΚΔΑΠ, δηλαδή δεν θα μπορούν να κάνουν αθλητικές δραστηριότητες σε χώρους συλλόγων, ακαδημιών κ.ο.κ. Αυτό που γίνεται από ορισμένες Δομές συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στα δημοτικά ΚΔΑΠ, αλλά και σε ιδιωτικά, τα οποία τηρούν απαρέγκλιτα τη νομοθεσία”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή, λόγω των πολλών καταγγελιών που υπήρξαν πέρυσι, φέτος αναμένεται να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι στα ΚΔΑΠ για την τήρηση της νομιμότητας. “Γι' αυτό οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, διαφορετικά θα κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση και να μείνουν και τα παιδιά τους εκτός της Δομής”.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 422 δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών αυξάνεται ραγδαία και εκτιμάται ότι σήμερα υπερβαίνει τα 500. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου τα τελευταία τρία χρόνια στήνονται πολλά και μεγάλα ΚΔΑΠ, δυναμικότητας ακόμη και 800 ατόμων προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα κονδύλια του συγκεκριμένου προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι για την περίοδο 2020-2021 στην Κεντρική Μακεδονία θα διατεθούν περί τα 15,8 εκατ. ευρώ, περισσότερα ακόμη και από την Αττική (14,1 εκατ.).