Skip to main content

Βούγιας: Η Θεσσαλονίκη χωρίς πλοηγό-Τα έξι αρνητικά της θητείας Ζέρβα

Άρθρο στη Voria.gr του επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη, Σπύρου Βούγια, για τον απολογισμό της διοίκησης ενός χρόνου του Κ. Ζέρβα.

του Σπύρου Βούγια*

Εκλεισε κιόλας ένας χρόνος από την ημερομηνία ανάληψης της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Αυτή η πρώτη χρονιά επηρεάστηκε καθοριστικά από γενετικές αδυναμίες, που προέκυψαν από τις θεσμικά ανορθόδοξες επιλογές του δημάρχου στην αγχωμένη προσπάθειά του να σχηματίσει διοίκηση.

Η πρωτόγνωρη, αντιδημοκρατική και επιθετική πρακτική που επέλεξε απέναντι στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, είχε τα παρακάτω αρνητικά αποτελέσματα:

- απονεύρωση των διαδικασιών και και υποβάθμιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου

- επίμονη διάθεση ρεβανσισμού απέναντι σε ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης

- αποκλειστικά επικοινωνιακή προσέγγιση, με κινήσεις εντυπωσιασμού και προσπάθεια ελέγχου και επηρεασμού των τοπικών ΜΜΕ

- δυσανεξία στην κριτική και αποκλεισμός της αντιπολίτευσης από οποιαδήποτε διαδικασία ενημέρωσης και συμμετοχής

- έλλειψη συνεκτικού σχεδίου και σταθερής γραμμής πλεύσης στην χάραξη της πολιτικής

- “πελατειακές σχέσεις”, αποδοχή, δηλαδή των συντεχνιακών αιτημάτων διαφόρων ομάδων πίεσης.

 

Στο μεταξύ μεσολάβησε η πανδημία, η οποία απαιτεί νέου τύπου ηγέτες- "πλοηγούς", που θα μπορούσαν να μπουν μπροστά και, κάτω από δύσκολες συνθήκες, να λειτουργήσουν καθοδηγητικά και παρηγορητικά προς τους πολίτες, με ισορροπία ενσυναίσθησης και αποφασιστικότητας.

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος δεν μπόρεσε να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Αντίθετα, αυτό το διάστημα, φάνηκε πως υπάρχει μια διοίκηση ανασφαλής και νευρική, που λειτουργεί "καθεστωτικά", δηλαδή με όρους επικοινωνιακού ελέγχου και όχι με όρους συναίνεσης, με αποτέλεσμα η πόλη να ταξιδεύει ακυβέρνητη, χωρίς πλοηγό.

Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα και απομένουν ουσιαστικά μόνο δύο ακόμη χρόνια και λίγοι μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας.. Δεν υπήρξε ως τώρα κάποιο αξιόλογο έργο ή κάποια σημαντική πρωτοβουλία στην οποία θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς, για να τροφοδοτήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Στην ουσία, ήταν μια άδοξα και επώδυνα χαμένη χρονιά. Και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, αν δεν αλλάξει η λογική της αυταρχικής διακυβέρνησης  και ο τρόπος της διοίκησης που κυριάρχησε ως τώρα, να χαθεί και ολόκληρη η τετραετία για την πόλη.

*Ο Σπύρος Βούγιας είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη