Skip to main content

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Δίκαια τα αιτήματα των πωλητών λαϊκών αγορών

Οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν δεν αξιοποιείται.

Τη στήριξή τους προς του πωλητές και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη λειτουργία των λαϊκών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν δεν αξιοποείται για τη στήριξή τους όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, στο κοινό δελτίο τύπου, η Ομοσπονδία και τα σωματεία εκφράζουν την απόγνωσή τους για την απουσία στήριξης από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αντί να τους συμπαραστέκονται και να τους παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλειας, που είναι απαραίτητο σε εποχές μείζονος υγειονομικής κρίσης, τους έχουν αφήσει μόνους. Σημειώνουν ότι όλα τα επιπλέον έξοδα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας των λαϊκών αγορών λόγω της πανδημίας, τα καλύπτουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών και οι φορείς τους.

Καλούν τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να αξιοποιήσει τα χρήματα από το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν τα μέλη τους, για να καλύψει τις λειτουργικές τους ανάγκες, τη διοικητική τους υποστήριξη και τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας σύμφωνα με τον νόμο. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο της πανδημίας καταγγέλλουν ότι οι ίδιοι, ως παραγωγοί και επαγγελματίες, πληρώνουν τους γιατρούς που θερμομετρούν κάθε ημέρα στις λαϊκές αγορές για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τα υπόλοιπα έξοδα αναλωσίμων. Υποβάλλουν μέσω της ανακοίνωσής τους έκκληση αλλά και πίεση για την τοποθέτηση αντισηπτικών υγρών στις χημικές τουαλέτες των λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι πωλητές και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς, κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μη διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα των καταναλωτών και να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των πωλητών όσο και των καταναλωτών.

Όμως, και καθώς το ημερήσιο τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, ζητούν μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί, να διατεθεί άμεσα ως ενίσχυση των λαϊκών αγορών, της υγιεινής εργαζομένων και καταναλωτών αλλά και των συναδέλφων τους, στις λαϊκές αγορές, που λόγω αντικειμένου δεν εργάζονται. Ζητούν  με τους πόρους που συλλέγονται από το ανταποδοτικό τέλος, να ενισχυθεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες, γιατί με δικούς τους πόρους και από το δικό τους ταμείο καλύπτουν όλα τα έξοδα για κάθε νέα ανάγκη που προκύπτει λόγω της πανδημίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των πωλητών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών και κατέθεσαν αναφορά στη Βουλή για να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι για το σκοπό που έχουν συλλεχθεί, δηλαδή την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια της εργασίας. Αλλά και για να συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μέγιστη ασφάλεια και όλα τα μέτρα προστασίας οι λαϊκές αγορές.

Τα θέματα αυτά είχαν αναλυτικά συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με τους Πωλητές-Παραγωγούς-Επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, όπου είχε κατατεθεί και η διάθεση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει όλους τους πολίτες και όλους τους οικονομικούς κλάδους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η κοινωνία μας, λόγω της πανδημίας.