Skip to main content

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η άρση των μέτρων θα βρει τον ΟΑΣΘ στην ίδια τραγική κατάσταση

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν υπάρχει ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών ενόψει της άρσης των μέτρων.

Ερώτηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την κατάσταση και την κυκλοφορία των οχημάτων του ΟΑΣΘ εν μέσω πανδημίας απευθύνουν από κοινού 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η ελλείψεις οχημάτων οδήγησαν σε φαινόμενα συνωστισμού και στη γρηγορότερη και εντονότερη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται αν υπάρχει ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών και πως αναμένεται να αυτό να υλοποιηθεί με την άρση των περιοριστών μέτρων προκειμένου να είναι ασφαλείς οι συγκοινωνίες.

Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι 350 λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως τα λεωφορεία που αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία «δεν ενδείκνυνται προς χρήση λόγω μικρών κινητήρων και απουσίας κλιματισμού, παραμένουν ακινητοποιημένα εξαιτίας βλάβης στον καταλύτη.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Ακινητοποιημένα 350 οχήματα του ΟΑΣΘ, λόγω μικροβλαβών, εν μέσω πανδημίας. Καταγγελίες για μη κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους του ιδιώτη αναδόχου»

Εννέα μήνες από την έλευση της πανδημίας στη χώρα, η διαχείριση ζητημάτων που άπτονται της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ομολογήσει ήδη τον κυβερνητικό «εφησυχασμό» και την «επανάπαυση» που ακολούθησαν το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς και τον «αιφνιδιασμό» από την έλευση και την ένταση του δεύτερου κύματος, όταν οι ειδικοί προειδοποιούσαν από καιρό για όσα βιώνει σήμερα η χώρα.

Πλήρης εφησυχασμός και ακινησία επικρατεί και στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών. Το κυβερνητικό «κάναμε ό,τι μπορούσαμε» δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις οχημάτων και συρμών, που οδήγησαν στα φαινόμενα συνωστισμού, άρα και στη γρηγορότερη και εντονότερη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ακόμα και σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αγνοεί τις προτάσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και της αντιπολίτευσης, μέσω των οποίων προτείναμε την άμεση δρομολόγηση εκατοντάδων υπαρχόντων οχημάτων, είτε με την επισκευή μικροβλαβών είτε με την τοποθέτηση οδηγών.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι το αμαξοστάσιο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, η οποία βιώνει σήμερα τραγικές καταστάσεις λόγω της πολύμηνης κυβερνητικής αδράνειας, έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο λεωφορείων». Σύμφωνα με καταγγελίες, φιλοξενεί 350 ακινητοποιημένα οχήματα, αν και η επισκευή των μισών -τουλάχιστον- από αυτά δεν ξεπερνά τα 200 ως 1.000 ευρώ ανά όχημα. Στα οχήματα αυτά, συμπεριλαμβάνονται και περίπου 50 οχήματα τεχνολογίας «Euro 5», τα οποία είναι νεότερα και από όσα έχει νοικιάσει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης από ιδιωτική εταιρεία.

Το δημοσίευμα μεταφέρει καταγγελίες για άδειες από ανταλλακτικά αποθήκες, λόγω μη προγραμματισμού προμηθειών, και υπολειτουργία της τεχνικής βάσης του αμαξοστασίου. Γίνεται ακόμα λόγος για την παραχώρηση έργου επισκευής 10 οχημάτων σε ιδιωτικά συνεργεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να παραληφθούν γιατί ο Οργανισμός δεν έχει χρήματα να πληρώσει τις εργασίες.

Όπως επισημαίνεται, επίσης, στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα οι τεχνίτες καλούνται να επιδιορθώσουν οχήματα της αναδόχου εταιρίας και όταν αυτά μένουν από βλάβη εν κινήσει, επιλαμβάνεται της επισκευής τους η κινητή μονάδα του ΟΑΣΘ, παραβιάζοντας τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού και του αναδόχου του έργου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να καλύπτει εξ’ ιδίων τη συντήρηση των οχημάτων, περιλαμβανομένων των υλικών και της εργασίας .

Σε σχέση με το σύστημα τηλεματικής, υπάρχουν αναφορές εργαζομένων που λένε ότι το σύστημα αφαιρείται από παροπλισμένα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για να τοποθετηθεί στα ενοικιαζόμενα οχήματα, παρότι και η τοποθέτηση τους αφορά συμβατική υποχρέωση του αναδόχου.

Στα ανωτέρω πρέπει να προσθέσουμε και την κατάσταση που επικρατεί με τα περίφημα «λεωφορεία της Λειψίας», τα οποία αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκη και παραλήφθηκαν, με τυμπανοκρουσίες, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και τα οποία εκτός του ότι δεν ενδείκνυνται προς χρήση λόγω μικρών κινητήρων και απουσίας κλιματισμού, παραμένουν ακινητοποιημένα εξαιτίας βλάβης στον καταλύτη.

Επειδή ο εφιάλτης της πανδημίας αναμένεται να μας ακολουθεί για καιρό ακόμα.

Επειδή η άρση του δεύτερου lockdown, σε μερικές εβδομάδες, θα βρει τις αστικές συγκοινωνίες στην ίδια τραγική κατάσταση.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχετε καταρτίσει τελικά κάποιο ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών; Τι περιλαμβάνει και πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί;
2. Ποιος ήταν ο αριθμός των αστικών λεωφορείων που κυκλοφορούσαν στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα ανακοίνωσης του δεύτερου lockdown; Πόσα από αυτά έχουν μισθωθεί από την ανάδοχο εταιρία;
3. Έχει υπολογιστεί το κόστος επιδιόρθωσης των 350 οχημάτων που βρίσκονται ακινητοποιημένα στο αμαξοστάσιο Σταυρούπολης; Ποιο το κόστος ενοικίασης οχημάτων, ώστε αυτή η επιλογή να είναι περισσότερο συμφέρουσα από την επισκευή των μικροβλαβών στα υπάρχοντα οχήματα;
4. Ποιο είναι το ύψος των αποθεμάτων (σε ευρώ) σε ανταλλακτικά;
5. Έχετε ελέγξει αν τηρείται η σύμβαση ΟΑΣΘ-αναδόχου σε σχέση (και) με τα καταγγελλόμενα, όπως τη μη επισκευή των οχημάτων του από τον ανάδοχο, τη μη ύπαρξη συστημάτων τηλεματικής στα οχήματά του, κ.ά.; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε αν ισχύουν οι αναφερόμενες καταγγελίες;
6. Ποιο είναι το κόστος φύλαξης των οχημάτων που έχουν αγοραστεί από τη Λειψία και δεν έχουν παραληφθεί ακόμα; Ποιο είναι το κόστος μεταφοράς τους στη Θεσσαλονίκη;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιαννούλης Χρήστος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάνης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία