Skip to main content

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατά της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κ.Μακεδονίας

Καταγγελία σε ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «εκτροχιασμό δαπανών, όργιο αδιαφάνειας και σπατάλης με άλλοθι τον Covid-19».

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κεντρική Μακεδονία, Βίκυ Νάκου, καθώς 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, στην οποία κάνουν λόγο για «εκτροχιασμό των δαπανών, όργιο αδιαφάνειας και σπατάλης» στο φορέα «με άλλοθι τον κορωνοϊό».

Με επικεφαλής την αναπληρωτή τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος, Θεανώ Φωτίου, οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «για την απίστευτη κατασπατάληση χρήματος, με αδιαφανείς διαδικασίες και με το πρόσχημα της πανδημίας, από την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠ Κ. ΜΑΚ)».

Το Κέντρο διαχειρίζεται τα δημόσια ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου φιλοξενούνται 50 παιδιά και 700 ηλικιωμένοι, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες.

«Από την πρώτη στιγμή εγκατάστασης της νέας Διοίκησης από τη ΝΔ διαπιστώνεται πληθώρα παραβάσεων της νομοθεσίας δημοσίων συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις με άλλοθι τον Covid-19 και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, με ευθύνη του ΔΣ, και προσωπικά της προέδρου του, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ανήκει στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Με άλλοθι τον κορωνοϊό και διατάξεις ΠΝΠ (πράξεων νομοθετικού περιεχομένου) για προσωπικό καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης, ανέθεσαν απευθείας σε εταιρεία την παροχή προσωπικού για την κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς, με τίμημα 196.788 ευρώ, όταν το 2019, υπό τη διοίκηση που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκήνωση είχε λειτουργήσει με προσωπικό του Κέντρου και επιπλέον προσωπικό Ορισμένου Χρόνου Ακολουθείται διαρκώς η πρακτική των απ ευθείας αναθέσεων, συνοδευόμενη από σκόπιμες κατατμήσεις, ώστε να μην απαιτείται η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού. Επανέρχεται το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων για τη φύλαξη, την καθαριότητα και την εστίαση, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει συνάπτοντας ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα μείωση της δαπάνης. Επανερχόμενοι στους εργολαβικούς, διπλασίασαν σχεδόν τη δαπάνη από 1.070.180 ευρώ το 2018 σε 1.873.000 ευρώ το 2020», αναφέρεται στη σχετική ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον υπουργό:

-Εάν γνωρίζει και εγκρίνει τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Εάν η αρμόδια οικονομική υπηρεσία του υπουργείου έχει εγκρίνει τους διαγωνισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

-Εάν προτίθεται να ζητήσει να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή Διαφάνειας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι 21 βουλευτές που υπογράφουν είναι οι: Θεανώ Φωτίου, Λευτέρης Αβραμάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Φρόσω Καρασαρλίδου, Νίνα Κασιμάτη, Χαρά Καφαντάρη, Κυριακή Μάλαμα, Χάρης Μαμουλάκης, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μπέττυ Σκουφά, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Μερόπη Τζούφη, Σωκράτης Φάμελλος, Λευτέρης Χατζηγιαννάκης και Γιώργος Ψυχογιός.