Skip to main content

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Απαράδεκτη η άδεια για καύση στο ΤΙΤΑΝ

Κριτική ασκούν κατά η του ΥΠΕΝ και της ΠΚΜ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για την άδεια καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης στο ΤΙΤΑΝ.

Την αναστολή της διαδικασίας για αλλαγή της περιβαλλοντικής άδειας του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ», λόγω της πανδημίας, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

«Είναι απαράδεκτη η μεθόδευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίξουν ζήτημα για αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια του Τιτάνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ κορυφώνεται η πανδημία και εφαρμόζεται περιορισμός μετακινήσεων. Και όλα αυτά χωρίς να μπορεί να γίνει διαβούλευση των συλλογικών οργάνων και φορέων. Η επιλογή του χρόνου και η διαδικασία δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση και τροφοδοτεί την ανησυχία στην κοινωνία», υπογραμμίζουν, σε κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό και προτείνουν να αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ώστε να ανασταλεί η διαδικασία και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης, με τοποθέτηση συλλογικών οργάνων, μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Επίσης, ζητούν να εφαρμοστούν τάχιστα στην Κεντρική Μακεδονία ουσιαστικά μέτρα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή και να υπάρξουν αυτή την περίοδο ενισχυμένα μέτρα για την ασφαλή διαχείριση όλων των απορριμμάτων αλλά και προστασίας των εργαζομένων των ΟΤΑ σε αυτό τον τομέα.

Επισημαίνουν, ακόμα, πως «η όποια συζήτηση για δευτερογενή καύσιμα δεν μπορεί να ανοίξει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει αναπτυχθεί η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, χωρίς σύγχρονες υποδομές απορριμμάτων, χωρίς πλήρη ανάλυση όλων των δεδομένων και ενώ το μόνο σχέδιο που υλοποιεί και η κυβέρνηση είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Τη δήλωση υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελλος.