Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
x

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΦΑΒΟΡΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Πρώην ηθοποιός και νεόκοπος πολιτικός, ο Ζελένσκι που εξελέγη θριαμβευτικά τον Απρίλιο, διέλυσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του το σημερινό κοινοβούλιο

Οι Ουκρανοί εκλέγουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο σε μια ψηφοφορία στην οποία μεγάλο φαβορί θεωρείται το κόμμα του νέου προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ελπίζει να αποσπάσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κινηθεί ελεύθερα για να κρατήσει την υπόσχεσή του για ανανέωση. Πρώην ηθοποιός και νεόκοπος πολιτικός, ο Ζελένσκι που εξελέγη θριαμβευτικά τον Απρίλιο, διέλυσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του το σημερινό κοινοβούλιο, που είναι πολύ εχθρικό προς αυτόν, και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές ώστε να επωφεληθεί από τη δυναμική της νίκης του.

Καθώς δεν μπορούσε να διορίσει μια πιστή κυβέρνηση κατά τους πρώτους δύο μήνες της θητείας του, περιορίστηκε σε δηλώσεις προθέσεων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, αυτός ο εξπέρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να έχει μια ισχυρή υποστήριξη, όπως και το κόμμα του Υπηρέτης του Λαού. Η Βαλεντίνα, μια 82χρονη συνταξιούχος, ψήφισε το πρωί το κόμμα του προέδρου σε εκλογικό κέντρο στα προάστια του Κιέβου. "Εξελέγη, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί του βάζουν εμπόδια. Χρειάζεται πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση", τόνισε.

Το κόμμα του που ήταν ακόμη άγνωστο το 2018 και παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στην οποία ο Ζελένσκι υποδύεται έναν πρόεδρο, λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ των ψήφων. Το κόμμα αυτό επαίρεται ότι "προκάλεσε το σύστημα" για να φέρει "αλλαγές" και να "καθαρίσει τη χώρα από τη διαφθορά" που είναι διάσπαρτη παντού. Οι υποσχέσεις του δελέασαν το εκλογικό σώμα μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και δοκιμαζόμενης από έναν πόλεμο κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που μετρά σχεδόν 13.000 νεκρούς σε πέντε χρόνια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ