Skip to main content

Βουλγαρία: Συνέχεια διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησηςς

Οι συνομιλίες μεταξύ των εταίρων συνεχίζονται ώστε να προκύψει σχηματισμός κυβέρνησης στη γειτονική χώρα. Πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Καθώς οι εταίροι της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού συνεχίζουν τις συνομιλίες για τη συμφωνία συνασπισμού και τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία, περισσότερα στοιχεία έγιναν γνωστά σήμερα.

Ένα από αυτά είναι ότι καθένα από τα τέσσερα κόμματα θα έχει έναν αντιπρόεδρο στη νέα κυβέρνηση και θα υπάρχει ένας πέμπτος αντιπρόεδρος αρμόδιος για την "αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης", δήλωσε σήμερα ο συμπρόεδρος του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή 'Ασεν Βασίλεφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Βασίλεφ εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία συνασπισμού να υπογραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το κόμμα του, το μεγαλύτερο στο νέο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας που εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία συνασπισμού με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ΥΤΛ /TISP) και τη Δημοκρατική Βουλγαρία (DB). Το πρώην κυβερνών GERB-UDF και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες θα είναι στην αντιπολίτευση, το ίδιο πιθανότατα και η μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, το εθνικιστικό Vazrazhdane (Αναγέννηση).

Ο Βασίλεφ είπε ότι τα κόμματα εξέτασαν ορισμένες τελικές διορθώσεις στη συμφωνία συνασπισμού. "Μιλάμε κυριολεκτικά για μερικές προτάσεις. Άρα, ελπίζουμε η τελική εκδοχή να είναι έτοιμη αργότερα σήμερα". Αυτό που προβλέπεται είναι η τελική εκδοχή να συζητηθεί ξεχωριστά από την ηγεσία κάθε κόμματος στις 9-10 Δεκεμβρίου. Σημείωσε επίσης, ότι η συμφωνία θα βασίζεται στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει την τετραετή θητεία της.

Η Καλίνα Κονσταντίνοβα, της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή, είπε στους δημοσιογράφους στην Εθνοσυνέλευση ότι έχει προταθεί για αντιπρόεδρος, αρμόδια για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, το οποίο σημαίνει "ψηφιακός μετασχηματισμός της κρατικής διοίκησης", όπως εξήγησε.

Ο Λιουμπομίρ Καριμάνσκι δήλωσε ότι αναμένει από τον ηγέτη του ΥΤΛ Σλάβι Τριφόνοφ να υπογράψει τη συμφωνία. Εναπόκειται στον εντολοδόχο, το κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή, να καθορίσει τη μορφή υπογραφής, πρόσθεσε.

Η Βικτόρια Βασίλεβα (ΥΤΛ) εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι αργά απόψε.

Σύμφωνα με τον συμπρόεδρο της Δημοκρατικής Βουλγαρίας Χρίστο Ιβάνοφ, ένας από τους υπουργούς που θα οριστεί από αυτούς θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Είπε ότι μια εκδοχή της συμφωνίας συνασπισμού στάλθηκε νωρίτερα σήμερα και οι ηγεσίες των κομμάτων στον συνασπισμό της Δημοκρατικής Βουλγαρίας αναμένεται να διατυπώσουν την άποψή τους.

Συζητώντας τη δυνατότητα να έχει κάθε εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού έναν αντιπρόεδρο στη μελλοντική κυβέρνηση, ο Ιβάνοφ εξήγησε ότι αυτό θα είναι ένα δομικό χαρακτηριστικό της αναδυόμενης κυβέρνησης που αποσκοπεί στην εξάλειψη του κινδύνου "κάποιας φεουδαρχίας των τομέων".

Η πρόεδρος του BSP Κορνέλια Νίνοβα δήλωσε ότι θα συζητήσει τη νέα εκδοχή της συμφωνίας συνασπισμού αργότερα σήμερα, μια μέρα πριν αποφασιστεί πότε θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Η ίδια ανέφερε ότι όλοι οι υπογράφοντες θα πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία ως ίσοι, αντί να αφήσουν το κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή να την υπογράψει χωριστά με τον κάθε εταίρο, η οποία είναι η μόνη επιλογή που έχει εξεταστεί.