Skip to main content

Βουλή:Αποχώρησε η αντιπολίτευση για τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Κατάθεση προς ψήφιση δύο τροπολογιών με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, ελάχιστη ώρα πριν από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης.

Εκρηκτικές αντιδράσεις που οδήγησε στην αποχώρηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση προς ψήφιση δύο τροπολογιών με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, ελάχιστη ώρα πριν από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας: για το πλαφόν στις συντάξεις και τον βάσιμο λόγο απόλυσης.

Η πρώτη εντονότατη αντίδραση ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, για να ακολουθήσει σε ίδιους τόνους και ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Για κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό» έκανε λόγο ο κ. Γ. Βαρουφάκης. «Γίνατε χειρότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ). Για απαράδεκτη διαδικασία μίλησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο κ. Κυρ. Βελόπουλος.

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις αποχωρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και εν μέσω προσπαθειών του προεδρεύοντος Χαρ. Αθανασίου να αιτιολογήσει ως εντός πλαισίου και αποδεκτή την κατάθεση και συζήτηση των τροπολογιών, ο κ. Βρούτσης έλαβε τον λόγο για να επιχειρηματολογήσει τόσο για το περιεχόμενο των τροπολογιών όσο και για την επιλογή του να επιδιώξει την ψήφισή τους με αυτές τις εσπευσμένες διαδικασίες.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τις χρυσές συντάξεις

Ανώτατο όριο μηνιαίας κύριας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ ορίζει η τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο.

Το πλαφόν ορίζεται στα 4.608 ευρώ, το 12πλάσιο ποσό δηλαδή της ισχύουσας σήμερα βασικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης και αφορά τις συντάξεις για τις οποίες έχει υπολογιστεί χρόνος ασφάλισης που ανάγεται σε χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2016.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τον βάσιμο λόγο απόλυσης