Skip to main content

Βουλή: Εγκρίθηκε ο διορισμός του προέδρου της ΑΔΙΠ - Ενστάσεις από ΝΔ

Η υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού για τη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ, μετά από εισήγηση του υπουργού Παιδείας έλαβε 10 θετικές ψήφους.

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του καθηγητή Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), υπό τις ενστάσεις της Ν.Δ. τόσο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όσο και για την επιλογή του προσώπου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού για τη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ, μετά από εισήγηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, έλαβε 10 θετικές ψήφους, σε σύνολο 21 παρόντων βουλευτών, 6 αρνητικές ψήφους και 5 «παρών».

Η Νέα Δημοκρατία, διά του αντιπροέδρου της, Κωστή Χατζηδάκη και της τομεάρχου Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, έθεσε πολιτικό θέμα αλλά και ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, δεδομένου ότι, όπως είπαν, οι θετικές ψήφοι που έλαβε ο κ. Κυπριανού είναι λιγότερες στο σύνολο των ψηφισάντων-παρόντων βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής ΔΕΚΟ, αρμόδιας για την έγκριση των διορισμών, παρέπεμψε στο άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο -όπως ανέφερε- ορίζει σαφώς πως προσμετρώνται μόνο οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι, σημειώνοντας ότι όλα τα άλλα αποτελούν ηθικο-πολιτικές ερμηνείες και απόψεις.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, η ψηφοφορία διεξάγεται με βάση τον αριθμό των παρόντων βουλευτών, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση ήταν 21 και εξ αυτών η μειοψηφία των 10 ψήφισε υπέρ του διορισμού, ενώ οι 11 τοποθετήθηκαν είτε αρνητικά είτε με το «παρών». Σημειώνεται, ότι υπέρ του διορισμού του κ. Κυπριανού ψήφισαν οι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Επιτροπής, κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής, ενώ «παρών» οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης.