Skip to main content

Βουλή: Ένα βήμα πιο κοντά στην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

ΕΞελίξεις σήμερα στην ελληνική Βουλή για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού

Ένα ακόμα βήμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας καθώς και Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, έγινε σήμερα στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή, θέτοντας επί τάπητος τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα, ώστε να κατατεθούν ολοκληρωμένοι και τεκμηριωμένοι οι φάκελοι με τις δύο προτάσεις στην UNESCO, η οποία και θα αποφασίσει.

Ομόθυμη ήταν η άποψη των μελών της Επιτροπής, ότι θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να συντονιστεί και μαζί με την Ομογένεια να αναλάβουν δράση για την κατάρτιση των φακέλων με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Βλάσης, στάθηκε ιδιαίτερα στην καθιέρωση Παγκόσμιας Μέρας Απόδημου Ελληνισμού, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε όλους τους εκπροσώπους των απόδημων καθώς και στα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, και αναμένει μέχρι τις 25 Ιουνίου του 2021 τις προτάσεις τους για την ημέρα που θεωρούν ότι πρέπει να καθιερωθεί.

«Ελπίζω ότι μέσω της επιτροπής θα γίνει ένας μόνιμος διάλογος με τους ομογενείς, οι οποίοι πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση», ανέφερε ο κ. Βλάσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΕΔΕ, Λεωνίδας Ραπτάκης, διαβεβαίωσε ότι «όλοι και οι 43 εκλεγμένοι έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ, θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν και να προωθήσουν με κάθε τρόπο μέσα από τα Κοινοβούλιά τους για να υλοποιηθούν οι δύο αυτές ιδέες».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας και στη συμβολή της στο δυτικό πολιτισμό. «Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού θα δώσει την ευκαιρία να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δεσμοί των αποδήμων με την γενέτειρα τους, ενώ ταυτόχρονα θα αναγνωριστεί η διαχρονική και πολυεπίπεδη προσφορά τους για την πατρίδα», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Σάββας Αναστασιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ