Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

ΒΟΥΛΗ: ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΤΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, κατηγορώντας τη Ν.Δ ότι εκφυλίζει τη συνταγματική διαδικασία αλλάζοντας την κατεύθυνση που έδωσε στο άρθρο περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.

«Η πρόταση της Ν.Δ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης εφόσον είναι αντίθετη με την πρώτη απόφαση της αναθεωρητικής Βουλής, με την οποία προσδιορίστηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει η ένσταση περί αντισυνταγματικότητας: «H πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεώρησιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία».

Και καταλήγει: «Η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεδομένου ότι το άρθρο 119 του ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104, άρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει ένσταση αντισυνταγματικότητας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ