Skip to main content

Βουλή: Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τη συνταγματικότητα των αλλαγών στα ΑΕΙ

Υψηλές ήταν οι εντάσεις στη συζήτηση επί των διατάξεων για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομία στη Βουλή - Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 επί των διατάξεων για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, συστήματος καταγραφής εικόνας και ήχου και πειθαρχικού δικαίου, αποτέλεσαν το δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Κόντρα στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής περί ρύθμισης σύμφωνης με τη νομολογία του ΣτΕ (σ.σ. πανεπιστημιακή αστυνομία), καθώς η προστασίας της ζωής και της προσωπικής ασφάλειας αποτελεί υποχρέωση του κράτους και αυτό διαρθρώνει το σύστημα αυτής της προστασίας, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου παραβιάζουν κατάφωρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συγκρίνεται ολοένα και περισσότερο «με τις συνταγματικές προθέσεις ερμηνείας που κάνει ο Ερντογάν» και θυμίζει την Ελληνική Λύση, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι τα περιστατικά βίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μεμονωμένα.

Σφοδρότατη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διασύνδεση με δυνάμεις της βίας, υποκρισία και προσπάθεια παρεμπόδισης ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Παρακολουθούμε ένα θέατρο μέγιστης υποκρισίας από τις πολιτικές δυνάμεις τη αδράνειας και της οπισθοδρόμησης. Λυσσαλέα επιχειρείται η παρεμπόδιση συζήτησης του νομοσχεδίου, ενώ σήμερα δεν τηρείται το Σύνταγμα για το αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Αν αρχίσουμε να συζητάμε για  τη διασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της βίας και την παρακίνηση τέτοιων δυνάμεων βίας, θα μιλάμε μέχρι αύριο», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο κ. Βρούτσης, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ουσία των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας εστίασαν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, επικαλούμενοι τη νομολογία του ΣτΕ και την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

«Ο νομοθέτης έχει την υποχρέωση όχι απλά το δικαίωμα να διασφαλίσει την ακώλυτη άσκηση του έργου των πανεπιστημίων όπως έχει κρίνει το ΣτΕ. Η αστυνόμευση, υπάρχει ρητή απάντηση της νομολογίας του ΣτΕ, ότι αυτή η αρμοδιότητα δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε ιδιώτη. Ούτε στις πρυτανικές αρχές, γιατί ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους.

Θα δώσει ο Πρύτανης εντολή για σύλληψη; Όπως δεν νοείται η αστυνομία να παρέμβει στις εξετάσεις έτσι κι ο Πρύτανης δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως.

Ως προσχηματικές απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και ο Θάνος Πλεύρης εκ μέρους της ΝΔ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα Πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκηση αλλά δεν είναι αυτόνομα κι ανεξέλεγκτα «και υπάρχουν οι συνταγματικές επιταγές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους να διασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να προλαμβάνει το έγκλημα».

«Είστε της λογικής "πονάει δόντι, κόβω κεφάλι". Της λογικής πώς απαντάει μια αυταρχική εξουσία σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης επιμένοντας στην αντισυνταγματικότητα.

Πηγή: skai.gr