Skip to main content

Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής, 70 πρωτάκια (φωτο)

Υπό την προεδρία του Δ' αντιπροέδρου της προηγούμενης Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών

Με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο έγινε το πρωί του Σαββάτου η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Της διαδικασίας προήδρευσε ο Δ' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης προήδρευσε, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν οι θέσεις του α' αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του β' αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της γ' αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη με τη Λαϊκή Ενότητα).

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

 

 

 

Της διαδικασίας προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης

 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

 

Οι έδρες των κομμάτων στη νέα Βουλή:

-ΣΥΡΙΖΑ 145
-ΝΔ 75
-Χρυσή Αυγή 18
-Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17
-ΚΚΕ 15
-Το ΠΟΤΑΜΙ 11
-ΑΝΕΛ 10
-Ένωση Κεντρώων 9

 

To παρασκήνιο



Η διαδικασία της ορκωμοσίας ξεκίνησε με μία... παρατήρηση του Δ' αντιπροέδρου της προηγούμενης Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να σταματήσει «το πηγαδάκι για να ξεκινήσουμε».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη είσοδό του στη Βουλή προέβη στις εξής δηλώσεις: «Μέχρι τώρα η Βουλή είχε καταλήξει να είναι θέατρο υποκρισίας. Η Ενωση Κεντρώων θα δουλέψει για μια ουσιώδη αλλαγή ως προς τα επιχειρήματα. Η εξουσία πρέπει να κάνει θυσίες, όχι ο λαός».

Ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού ήταν ο πρώτος που συνάντησε ο Βασίλης Λεβέντης με την είσοδο του στη Βουλή. Οι δυο τους φαίνεται πως γνωρίζονται από παλιά αφού πιάστηκαν αγκαζέ και περπάτησαν για αρκετή ώρα στους διαδρόμους της Βουλής.

«Καλημέρα, καλώς ήλθατε. Έχετε πάρει τη θέση του Παύλου Μπακογιάννη» είπε στον Βασίλη Λεβέντη η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς η Ενωση Κεντρώων κάθεται στα βορινά έδρανα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Εκεί στο παρελθόν καθόταν ο Παύλος Μπακογιάννης και στη συνέχεια η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η κα. Μπακογιάννη επέλεξε να καθίσει στην πρώτη σειρά εδράνων της Νέας Δημοκρατίας. Στα ορεινά, ωστόσο, δίπλα στη Γεωργία Μαρτίνου κάθισε ο Αντώνης Σαμαράς. Δίπλα στην Κατερίνα Παπακώστα κάθισε ο Κώστας Καραμανλή,ς αφού πρώτα του παραχώρησε τη θέση του ο Νίκος Δένδιας.

Δίπλα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωσης Κεντρώων και προς το κέντρο κάθονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες -πάλι στα βορινά έδρανα και δίπλα και προς τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ. Δίπλα από το ΠΑΣΟΚ κάθεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Από τα στιγμιότυπα που συζητήθηκαν εντόνως ήταν η εικόνα του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος, κατά αυτόπτες μάρτυρες, απέφυγε να ανταλλάξει χαιρετισμό με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο τελευταίος κοντοστάθηκε για λίγο έξω από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη, όταν τον φώναξε ο παριστάμενος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, απέστρεψε το βλέμμα του και οι δυο τους δεν αντάλλαξαν χαιρετισμό, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αφού είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τους δεν είναι και στο... καλύτερο επίπεδο μετά την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να ανοίξει το ζήτημα της διαδοχής, κόντρα στην εισήγηση του πρώην πρωθυπουργού να μην βιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά σε ορκωμοσία υπήρχαν κενές θέσεις στα κυβερνητικά έδρανα.

Περίπου 20 ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο. Καθόλη τη διάρκεια έψαλλαν ο Νίκος Φίλης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον δεύτερο μόνο να ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο.

«Είσαι στις ομορφιές σου» είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη Φώφη Γεννηματά, όταν τη συνάντησε, με την κυρία Γεννηματά να τον ευχαριστεί και να τον ρωτά αν κρατά δυνάμεις για την εσωκομματική μάχη της ΝΔ. «Τώρα θα δεις τι εστί Μεϊμαράκης» της απάντησε ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Σιούφας ήταν ο μόνος πρώην Πρόεδρος της Βουλής που έδωσε το «παρών» στην ορκωμοσία της νέας Βουλής, τη στιγμή που με σαράντα λεπτά καθυστέρηση κι ενώ είχε αρχίσει η τελετή μπήκε στην αίθουσα ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Παπαδημούλη εσύ έφυγες νωρίς και σώθηκες», είπε ο Δημήτρης Κυριαζίδης της Νέας Δημοκρατίας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όταν τον συνάντησε στο εντευκτήριο.

 

Ο πρωθυπουργός και το... πηγαδάκι του

 

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής

 

Παρθενική εμφάνιση στα βουλευτικά έδρανα για τον Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων

 

Εντυπωσίασε η παρουσία της Κατερίνας Μάρκου

 

 

Αύριο η ψηφοφορία για ΠτΒ

 

Την Κυριακή, επίσης, στις 11:00, έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα.

Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σημειώνεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.