Skip to main content

Βουλή: Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Παύλου Μελά

Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί η επιλογή του κτηρίου Β4 του πρώην στρατοπέδου για τη στέγαση του μουσείου

Με ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πρωτοβουλία του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Χρήστου Γιαννούλη και με την συνυπογραφή 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τίθεται το ερώτημα της τύχης του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που εξαγγέλθηκε να υλοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά στην Δυτική Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, στο στρατηγικό σχέδιο- μελέτη που εκπονήθηκε σε συνεργασία πολύπειρων επιστημονικών ομάδων και της τεχνικής Ομάδας του Δήμου Παύλου Μελά, προκρίνεται και προτείνεται με πλήρη τεκμηρίωση, ότι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ενδείκνυται να δημιουργηθεί στο υπό αναστήλωση κτίριο Α3 εμβαδού 3.966 τ.μ. Και σε πλήρη διασύνδεση με το εξίσου συμβολικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ωστόσο τονίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση συμβασιοποίησης των έργων που αφορούν την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ορίζεται ότι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που καλύπτει τρεις Αιώνες ιστορίας, θα δημιουργηθεί στο με κωδική ονομασία Β4 κτίριο και με εμβαδό που δεν θα ξεπερνάει τα 400 τ.μ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν πως στη στρατηγική μελέτη, σχέδιο  του 2017 για την Ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο, γίνεται ταυτόχρονα και μία πολύ προσεκτική αποτύπωση της κατάστασης των κτιρίων. Με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, το κτίριο με τον Κωδικό Β4 εμβαδού 400 τ.μ. περίπου ορίζεται ως ερείπιο, ακατάλληλο για αξιοποίηση ή παραπέρα εκμετάλλευση.

«Μπορούν να στεγαστούν αιώνες ιστορίας του Προσφυγικού Ελληνισμού με ένα τεράστιο όγκο αρχειακού υλικού και κειμηλίων, σε μόλις 400 τετραγωνικά μέτρα; Και μάλιστα με επιπλέον κόστος 1,3 εκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε από υπό κατεδάφιση το κτίριο να καταστεί λειτουργικό;», διερωτώνται οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ακόμα επισημαίνουν πως «δεν κατανοούμε ποια είναι η αιτία που από την αρχική σκέψη για τα 4.000 τ.μ (που αγκαλιάστηκε από τον Προσφυγικό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της Γης) περνάμε στα 400 τ.μ. ενός ανύπαρκτου και ερειπωμένου “κτιρίου”».

«Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, τόσο η Υπουργός Πολιτισμού που όπως το συνηθίζει « νίπτει τας χείρας της» για τις ανάγκες της επικοινωνίας, όσο και οι τοπικοί παράγοντες που νοιάζονται για τον τόπο τους και την «ρίζα» τους, να αποδώσουν στον Προσφυγικό Ελληνισμό, μέσω του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, τον σεβασμό και τις  προϋποθέσεις που αξίζουν», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.