Skip to main content

Βουλή: Πέρασε επί της αρχής το ν/σ για τον Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Θετικά ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ δήλωσε ότι το καταψηφίζει, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Θετικά ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ δήλωσε ότι το καταψηφίζει, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, κατά την ολοκλήρωση και της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου, υπογράμμισε την γενική θετική στάση, τόσο των φορέων, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αυτό αναδεικνύει πως η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αντιμετωπίζει ένα ουσιώδες θεσμικό πρόβλημα με έντονο αποτύπωμα και στο χώρο της Δικαιοσύνης. Κι αυτό διότι, όπως παρατήρησε, η διφυής φύση και ο πολυλειτουργικός λόγος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όχι μόνο απαιτεί προσθήκες νομοθετικές και δημιουργία ενός περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει για τα πολλά επόμενα χρόνια ένα σταθερό σημείο αναφοράς, που θα βοηθάει τη Δημόσια Διοίκηση και την κοινωνία, αλλά κυρίως διότι απ' το Ελεγκτικό συνέδριο διέρχονται ουσιώδεις διαστάσεις της κοινωνικής λειτουργίας, είτε αυτές είναι συνταξιοδοτικής φύσεως διαφορές, είτε είναι ζητήματα διορθώσεων, είτε είναι ζητήματα ελέγχου.

Με τον ν. 4700/20, είπε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός, επιλύθηκαν προβλήματα λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον δικαιοδοτικό του ρόλο, ενώ με αυτό το νομοσχέδιο επιλύονται θέματα που αφορούν την πανσπερμία των διατάξεων που αφορούσαν το Ελεγκτικό Συνέδριο, ισχυροποιώντας έτσι με συνεκτικό τρόπο την ασφάλεια δικαίου. Το νομοσχέδιο, είπε, διαπνέεται κυρίως από τη λογική της κεντρικής έννοιας της δημόσιας διαχείρισης και όχι του δημόσιου υπολόγου.

Σχετικά με το θέμα των ελέγχων των επαγγελματικών συλλόγων που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που έθεσαν οι φορείς και όλοι οι εισηγητές και αγορητές των κομμάτων, ο υφυπουργός είπε «πως θα το αξιολογήσουμε, καθώς γνωρίζετε ότι υπάρχουν νομικά θέματα για το τι θεωρείται δημόσια χρηματοδότηση και πώς αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο για τα σωματειακού τύπου, τέτοιας φύσεως νομικά πρόσωπα […] Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν μπορώ να δεχτώ τον ισχυρισμό που ακούστηκε, ότι τυχόν να προσπαθεί η κυβέρνηση μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου να τα ελέγξει από την πίσω πόρτα» είπε ο υφυπουργός, και πρόσθεσε πως «γενικά όταν μιλάμε για έλεγχο του δημοσίου χρήματος, θα πρέπει αντιθέτως όλοι να πούμε ότι, και ένα ευρώ δημοσίου χρήματος εάν υπάρχει, θα πρέπει να ελέγχεται - και ειδικά όταν αυτός ο φορέας δεν είναι κυβερνητικός, αλλά ένας θεσμός αυξημένης βαρύτητας όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Απαντώντας σε θέματα που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Γ. Κώτσηρας διευκρίνισε σε σχέση με τους εξωτερικούς συνεργάτες που μπορεί να ενισχύουν το Ελεγκτικό Συνέδριο και εάν αυτό ενέχει τον κίνδυνο διαρροής στοιχείων, ότι η διάταξη αυτή προϋπάρχει - και δεύτερον, ότι βάσει του άρθρου 61, κάθε ελεγκτής υπόκειται στην αρχή της εχεμύθειας και δεν χρειάζεται ανησυχία υπό την έννοια που τέθηκε. Για τον χάρτη δεοντολογίας, ο οποίος έχει ήδη θεσπιστεί από το 2020 και αφορά όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, είπε πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως υφίσταται κάποιο ζήτημα αναντιστοιχίας ή θολής αντιμετώπισης.