Skip to main content

Βουλή: Ψήφισμα για τη Συρία προτείνει ο Γιάννης Βαρουφάκης

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία ζητά το ΜέΡΑ25.

Ψήφισμα για την άμεση κατάπαυση του πυρός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Συρίας προτείνει ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Στην επιστολή του ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει συγκεκριμένα: «Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 σας αποστέλλω πρόταση Ψηφίσματος της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Εθνική Αντιπροσωπεία θα καλέσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την διεθνή κοινότητα γενικότερα, να απαιτήσουμε από κοινού την:

- Άμεση κατάπαυση του πυρός στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Συρίας
- Απαγόρευση πτήσεων (no fly zone) πάνω από την περιοχή της βόρειας Συρίας όπου πρόσφατα εισέβαλαν τα τουρκικά στρατεύματα και όπου αναπτύσσεται η τουρκική πολεμική αεροπορία
- Άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Συρίας».

Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ2 επισημαίνει έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η Βουλή πρέπει να προβεί σε αυτό το ψήφισμα, πέραν της ανθρωπιστικής του διάστασης: «Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν, θριαμβολογεί παραλληλίζοντας (α) την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές της Συρίας με (β) την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Βουλή των Ελλήνων έχει διπλή υποχρέωση να εκδώσει ένα τέτοιο ψήφισμα: ανθρωπιστική απέναντι στον κουρδικό λαό αλλά και ιστορική απέναντι στον κυπριακό λαό», αναφέρει.