Skip to main content

Βουλιάζουν οι αγορές λόγω κορωνοϊού αλλά και πτώσης πετρελαίου

Στη Wall Street λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης ο Dow Jones βρέθηκε να κάνει βουτιά 1.950 μονάδων ή 7,5%. Μεγάλη πτώση και στην Ευρώπη.

Για 15 λεπτά διεκόπη η συνεδρίαση στη Wall Street μετά από ένα εφιαλτικό «άνοιγμα» των βασικών δεικτών.

Η πτώση ξεπέρασε το φράγμα του 7% για τον δείκτη S&P με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία 15λεπτης αναστολής των συναλλαγών.

Οι λόγοι της βουτιάς στις αγορές είναι η ταχύτατη εξάπλωση του νέου κορωνοϊού εκτός Κίνας με σοβαρά συμπτώματα και στην οικονομία, αλλά και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ως αποτέλεσμα του ενεργειακού «πολέμου» της Σαουδικής Αραβίας με την άλλοτε σύμμαχο Ρωσία.

Στη Wall Street λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης ο Dow Jones βρέθηκε να κάνει βουτιά 1.950 μονάδων ή 7,5%. Στις 15:56 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση 1.600 μονάδων ή 6,14%. Ο ιστορικός δείκτης με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street καταγράφει απώλειες άνω του 15% από τις αρχές του έτους.

Με απώλειες 5,9% ακολουθεί στη σημερινή συνεδρίαση και ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 5,4%.

Οι Αμερικανοί επενδυτές πήραν τη σκυτάλη από την Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί περισσότερο από 8% στη χειρότερη συνεδρίασή του από το 2008. Ο τραπεζικός κλάδος βυθίζεται σε ιστορικό ναδίρ. Απώλειες της τάξης του 12% στο Μιλάνο όσο και στην Αθήνα. Πτώση της τάξης του 8,5% παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη.