Skip to main content

Βουλιάζουν στα νερά του Θερμαϊκού τα έργα στο Ποσειδώνιο (φωτο)

Πάγωσαν εξαιτίας... υδάτων στο μηχανοστάσιο οι εργασίες στο Ποσειδώνιο. Ανησυχία σε κολυμβητικούς φορείς και χιλιάδες χρήστες του κολυμβητηρίου.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κολυμβητική κοινότητα και τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης το πάγωμα των εργασιών στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο, την ώρα μάλιστα που είναι προβληματική και η λειτουργία του Εθνικού κολυμβητηρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στη Voria.gr εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων, οι εργασίες συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο Ποσειδώνιο έχουν σταματήσει εδώ και ενάμιση μήνα. Η διακοπή των εργασιών έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε χιλιάδες άτομα, μικρούς και μεγάλους που αθλούνται στις εγκαταστάσεις του Ποσειδωνίου, ενός κολυμβητηρίου από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Νερά από τον υδροφόρο ορίζοντα πλημμυρίζουν το Ποσειδώνιο

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο μηχανικός της εταιρείας ΔΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΕ, που έχει αναλάβει την εργολαβία Σκαρλάτος Καστρίτσιος κατά την έναρξη των εργασιών, προέκυψε πρόβλημα με ύδατα στο μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου, προερχόμενα από τον υδροφόρο ορίζοντα, τα οποία εμπόδισαν το συνεργείο να συνεχίσει τις εργασίες. «Ενημερώσαμε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από εκεί και πέρα είναι στην αρμοδιότητά της το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Εμείς θα ξεκινήσουμε και πάλι τις εργασίες εντός της τρέχουσας εβδομάδος, πραγματοποιώντας απάντληση υδάτων, ωστόσο αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα παραδώσουμε το έργο, όμως τα νερά θα συνεχίζουν να πλημμυρίζουν το κολυμβητήριο», υπογράμμισε ο κ. Καστρίτσιος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο, χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχει βρεθεί η λύση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά ο ίδιος δεν γνωρίζει ποια είναι.

Η Voria.gr επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έθεσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το πάγωμα των εργασιών στο Ποσειδώνιο, ωστόσο, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση για τον λόγο που έχει σταματήσει το έργο και πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προέκυψε.

Την ίδια στιγμή, οι κολυμβητικοί φορείς αγωνιούν για την εξέλιξη του έργου. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Παπαλιάς εκφράζει τον φόβο ότι ο εργολάβος θα σταματήσει το έργο υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα στις εργασίες ενδεχομένως να έχουν σχέση με την μεγάλη έκπτωση της τάξεως του 60% που πρόσφερε η εταιρεία για να αναλάβει το έργο. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Θεσσαλονικιός αντιπρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αριστείδης Παπαδόπουλος, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για ολοκλήρωση του έργου, τουλάχιστον όχι έως το Μάρτιο, οπότε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει παραδοθεί το Ποσειδώνιο ξανά στο κοινό.

Χωρίς πισίνες

Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φανερό, έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις χιλιάδες οικογένειες των Κολυμβητικών Ακαδημιών. Το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο στεγάζει τρεις δεξαμενές, δυο σκεπαστές, 50 μ. και εκμάθησης, καθώς και μια 50 μ. υπαίθρια. Στις εγκαταστάσεις του γυμνάζονταν καθημερινά αθλητές και αθλήτριες 10 Ολυμπιακών Αθλημάτων: Κλασικής Κολύμβησης, Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Καταδύσεων, Συγχρονισμένων Καταδύσεων, Κλασικής Κολύμβησης με Αναπηρία, Τριάθλου, Πεντάθλου, Τένις, Υδατοσφαίρισης Ανδρών – Γυναικών, ενώ σημαντικός αριθμός σωματείων της πόλης και των γύρω περιοχών εκπαιδεύουν έναν μεγάλο αριθμό αθλητών και αθλητριών στα αθλήματα του Υγρού Στίβου. «Όσο το Ποσειδώνιο παραμένει κλειστό, οι κολυμβητές αναγκάζονται να στριμώχνονται στο κολυμβητήριο της Νεάπολης, το οποίο όμως διαθέτει μόνο μια πισίνα 25 μ. και δεν επαρκεί για τις προπονήσεις των αθλητών, ενώ για τα χειμερινά πρωταθλήματα, όλοι οι αθλητές της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να μετακινηθούν στα κολυμβητήρια της Νάουσας, της Πτολεμαΐδας και της Καβάλας», τονίζει ο κ. Παπαλιάς.

«Η Θεσσαλονίκη έχει μείνει χωρίς πισίνες, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», επισημαίνει και ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η λειτουργία του Ποσειδωνίου, όπως και του Εθνικού κολυμβητηρίου, επί της οδού Αγίου Δημητρίου ήταν ούτως ή άλλως προβληματική και χρειάζονται συνεχώς επισκευές, λόγω της παλαιότητας των υποδομών.

Και το Εθνικό

Η ίδια θλιβερή κατάσταση επικρατεί και στο Εθνικό κολυμβητήριο, το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλεσε «τρύπιο κουμπαρά»: «Από τη μία διορθώνουμε κι απ' την άλλη προκύπτουν νέες ζημιές. Τα κολυμβητήρια είναι άνω των σαράντα ετών, έχουν πολλές ανάγκες επισκευών», επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «Η κολύμβηση της Θεσσαλονίκης και όλης της Κεντροδυτικής Μακεδονίας πάει περίπατο... Όλος ο κόσμος, τα χιλιάδες παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο αγωνιούν».