Skip to main content

Βουλή:Ερώτηση ΚΚΕ για τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ που απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζομένους.

Ερώτηση στη Βουλή για τους τελευταίους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ που απολύθηκαν τη Μεγάλη Δευτέρα από τον ειδικό εκκαθαριστή χωρίς να λάβουν αποζημίωση καταθέτει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Διαβάστε σχετικά: Απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση οι τελευταίοι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να καταβληθούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις των απολυθέντων εργαζομένων ενώ ζητεί να περάσουν όσοι από αυτούς επιθυμούν στη «νέα ΕΛΒΟ με πλήρη αναγνώριση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της προϋπηρεσίας τους, όπως αυτά αναγνωρίζονταν στην ΕΛΒΟ Α.Ε.».

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Λεωνίδα Στολτίδη:

Η πορεία εκποίησης και διάλυσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων Α.Ε., που είχαν χαράξει όλες διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), μαζί με την τρόικα (EE- ΕΚΤ - ΔΝΤ), υλοποιείται με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στην τελική της φάση.

Στις 26 Απριλίου απολύθηκαν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και οι τελευταίοι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ και μάλιστα "αζημίως", δηλαδή χωρίς αποζημίωση!

Την ώρα που, μετά πολύχρονους αγώνες πρώην εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, ψηφίστηκε, στα μέσα Μαρτίου, τροπολογία στη Βουλή, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να αποπληρώσει τις αποζημιώσεις σε εργαζομένους της ΕΛΒΟ που έφυγαν τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να αποζημιωθούν.

Να σημειωθεί επίσης πως, για πάνω από 100 πρώην εργαζόμενους της ΕΛΒΟ (συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν ήδη μεταταχθεί σε άλλους οργανισμούς, αλλά και οι τελευταίοι που απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση) εκκρεμεί η κατοχύρωση των ενσήμων τους από τον 12/2019 μέχρι και τη λύση της σύμβασης τους.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

Να καταβληθούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις απόλυσης των τελευταίων εργαζομένων της ΕΛΒΟ Α.Ε.

Να περάσουν όσοι από αυτούς επιθυμούν στην «νέα ΕΛΒΟ» με πλήρη αναγνώριση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της προϋπηρεσίας τους, όπως αυτά αναγνωρίζονταν στην ΕΛΒΟ Α.Ε.

Να κατοχυρωθούν τα ένσημα των πρώην εργαζομένων της ΕΛΒΟ Α.Ε. από τον 12/2019 μέχρι και τη λύση της σύμβασης εργασίας τους.

Ο Βουλευτής
Στολτίδης Λεωνίδας