Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
x

ΣΙΘΩΝΙΑ: ΒΟΥΝΑ ΑΠΟ ΜΠΑΖΑ ΣΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ - ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ VORIA

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι από μπάζα, έπιπλα, συσκευές και κάθε λογής ογκώδη απορρίμματα σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής.

Χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης μπάζων και κάθε λογής ογκωδών απορριμμάτων λειτουργούν στα διοικητικά όρια του δήμου Σιθωνίας, σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής.

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι από μπάζα, οικοδομικά υλικά, έπιπλα, συσκευές και κάθε λογής ογκώδη απορρίμματα (αποκαλούμενα ως ΑΕΚΚ, δηλαδή Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων) τα οποία προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τις κατασκευές, κατεδαφίσεις και ανακαινίσεις οι οποίες γίνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα καταλύματα της περιοχής, σχηματίζουν βουνά, σε απόσταση μάλιστα αναπνοής από το κεντρικό οδικό δίκτυο το οποίο οδηγεί προς τις παραλίες της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία από τις παράνομες χωματερές ογκωδών αποβλήτων και ΑΕΚΚ βρίσκεται πλησίον του Παρθενώνα, ενός από τα ομορφότερα και τα τουριστικότερα χωριά της Χαλκιδικής.

Το παράδοξο είναι ότι η λειτουργία αυτών των παράνομων χωματερών με μπάζα και ογκώδη αντικειμένων είναι σε γνώση του δήμου Σιθωνίας ο οποίος, ωστόσο, δείχνει να αδιαφορεί για την ύπαρξή τους. 

Στη Νικήτη

Η πρώτη μεγάλη χωματερή ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών και ογκωδών αντικειμένων βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Νικήτης, λίγο μετά τη διασταύρωση στην οποία διαχωρίζεται το οδικό δίκτυο προς Νέο Μαρμαρά και προς Άγιο Νικόλαο. Ο χώρος είναι έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων στον οποίο έχουν πέσει εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι από μπάζα και ογκώδη απόβλητα καθώς έχει σχηματιστεί ολόκληρο βουνό από τέτοια απορρίμματα, το ύψος του οποίου φτάνει ως και τα 15 μέτρα!

Υπολογίζεται ότι η ποσότητα των αποβλήτων που έχουν μεταφερθεί στο σημείο αυτό φτάνει ως και τα 450.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή περί τους 720.000 τόνους. Όπως φαίνεται στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο δημοσιεύει η Voria.gr τα απόβλητα προέρχονται από έργα εκσκαφών, κατεδαφίσεις κτιρίων, ανακαινίσεις κατοικιών, καταστημάτων και κυρίως ξενοδοχείων, στα οποία κάθε χρόνο γίνονται εργασίες ανακαίνισης για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Έτσι βρίσκει κανείς από οικοδομικά υλικά, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, έως μοκέτες, κουφώματα κ.λπ.

Στον ίδιο χώρο γίνεται παράνομη απόθεση ακόμη και ορισμένων οικιακών απορριμμάτων τα οποία αποσυντίθενται, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης καθώς στην περιοχή, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έχουν σχηματιστεί λιμνάζοντα ύδατα στα οποία επιπλέουν απορρίμματα. Σημειώνεται ότι σε απόσταση περίπου διακοσίων μέτρων από το χώρο αυτό λειτουργούσε παλαιότερα η χωματερή του οικισμού της Νικήτης.

Στην ίδια ανεξέλεγκτη χωματερή υπάρχουν και ασφαλτικά υλικά, γεγονός που μαρτυρά ότι ο χώρος χρησιμοποιείται ακόμα και από εργολαβικές εταιρείες οι οποίες εκτελούν δημόσια έργα στην περιοχή.

Το παράδοξο είναι ότι στον ίδιο χώρο υπάρχουν αποθηκευμένοι δεκάδες κάδοι απορριμμάτων του δήμου Σιθωνίας, απόδειξη ότι η διοίκηση του δήμου γνωρίζει για την ύπαρξη αυτής της τεράστιας παράνομης χωματερής ογκωδών αντικειμένων.