Skip to main content

Βουνό, θάλασσα, ιστορία και σύγχρονος τουρισμός: Η ιδανική ευκαιρία για διακοπές στη Σάμο

Ένα νησί του Αιγαίου που προσφέρει στον επισκέπτη διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης και νοηματοδοτεί εναλλακτικά τις διακοπές - Δείτε φωτογραφίες

Στο νησί της Ήρας και του Πυθαγόρα, στο μέρος που η παράδοση συναντά τον μύθο του Αιγαίου, ο ταξιδιώτης διψά για εξερεύνηση και καταλαβαίνει πώς μπορούν να δέσουν τα πράσινα χρώματα μαγικά με τα μπλε.

Ο λόγος για την κατάφυτη Σάμο, το νησί του Βορείου Αιγαίου που βρίσκεται μία ανάσα από τη γειτονική Τουρκία και καλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει κάθε κρυφή και γραφική γωνιά της.

Άλλωστε η Σάμος είναι ένα νησί που... δεν μπορούμε να πούμε πως είναι όπως κάθε άλλο νησί. Από την πρώτη στιγμή υπόσχεται μία διαφορετική εμπειρία καθώς μιλάμε για ένα μέρος που έμαθε να περνά πληγές και να τις ξεπερνά και να διδάσκεται από τις κακοτοπιές, που πάντα προσπερνά.

Διαβάστε ακόμη: Σάμος: Δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό οι πληγές μένουν ανοιχτές (φωτο)

Πρώτη εικόνα, το λιμάνι του Καρλοβασίου. Εκεί θα σταματήσει κανείς με το καράβι από τον Πειραιά και θα έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει ένα ταξίδι που μπορεί να εξελιχθεί σε μία αξέχαστη περιπέτεια.

Είναι μαγικό ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή μπορεί κάποιος να επισκεφτεί ένα από τα πιο όμορφα φυσικά μέρη του νησιού, τους καταρράκτες την περιοχή «Ποτάμι». Εκεί ο επισκέπτης πρέπει να είναι αποφασισμένος να... προσπαθήσει, να περπατήσει αλλά και να ισορροπήσει ανάμεσα στους βράχους. Μετά, αν έχει αντοχές μπορεί να σκαρφαλώσει μέχρι τον πιο ψηλό καταρράκτη και να βιώσει το αίσθημά του να γίνεται ένα με τη φύση. Στα δεξιά του, όμως, πριν, μόλις αντικρίσει τους καταρράκτες και το τρεχούμενο νερό, θα δει μία σκάλα με μικρά σκαλοπάτια. Αμέτρητα για να τα ανέβεις και κάπως δύσκολα, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ανεβαίνεις με δική σου ευθύνη, αλλά η διαδρομή μέχρι εκεί είναι σχετικά βατή και μπορεί κανείς να πάει όσο μακριά θέλει και μπορεί, με... εμπειρική σύσταση να αποκτηθούν ειδικά παπουτσάκια για το νερό καθώς θα είναι χρήσιμα σε σχεδόν κάθε παραλία της Σάμου.



Μία μπουκιά παράδοση στα γραφικά χωριά

Η φύση κλείνει ραντεβού με την παράδοση και προσκαλεί τους περιπατητές στα μικρά ορεινά χωριουδάκια της Σάμου που βρίσκονται στους πρόποδες των δύο βουνών του νησιού, τον Κέρκη και την Άμπελο ή Καρβούνη. Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά χωριά αλλά οι Μανωλάτες θα του κλέψουν την καρδιά. Οι Μανωλάτες έχουν λίγο παραπάνω από 100 μόνιμους κατοίκους και απέχουν περίπου 4,5 χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο. Για να φτάσει κανείς εκεί μπορεί είτε να ανέβει με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει και η δυνατότητα να ακολουθήσει τα ειδικά πεζοπορικά μονοπάτια και να ανέβει με τα πόδια. Πάνω στο χωριό έχει αρκετά μαγαζάκια που προσφέρουν ανάσες δροσιάς αλλά και μικρές μπουκιές χαλάρωσης για να αποζημιώσουν τον καθένα.




Στο χωριό αυτό αξίζει να αφιερώσει κανείς μία ολόκληρη ημέρα και να ακολουθήσει ένα μονοπάτι περίπου 11 χιλιομέτρων για να φτάσει στο εξίσου γραφικό χωριό Βουρλιώτες.

Η Σάμος εκτός από αστείρευτη φυσική ομορφιά διαθέτει και απαράμιλλο αρχαιολογικό πλούτο, με τον περισσότερο να τον αγκαλιάζει το δεύτερο πιο τουριστικό χωριό του νησιού, το Πυθαγόρειο.

Στο χωριό του Πυθαγόρα εκτός από τις βόλτες στα σοκάκια και στο λιμάνι, πέραν των φωτογραφιών κάτω από το άγαλμα του σπουδαίου Μαθηματικού της αρχαιότητας, μπορεί κανείς να δοκιμάσει τον εαυτό του και να περιηγηθεί προς τα πάνω, προς το βουνό.




Μία μοναδική εμπειρία είναι η επίσκεψη στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, μία σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων που κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα προ Χριστού και αποσκοπούσε στην ύδρευση του χωριού. Σε κείμενό του ο Ηρόδοτος χαρακτήρισε το όρυγμα ως αμφίστομον. Έτσι, με το κράνος συντροφιά ξεκινά η βόλτα στα άδυτα του Ευπαλίνειου.



Λίγο πιο έξω από το Πυθαγόρειο είναι και το περίφημο Ηραίον. Σύμφωνα με την παράδοση, σε εκείνο το μέρος γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους ναούς της εποχής. Τα περισσότερα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πυθαγορείου, όπου περιλαμβάνονται αντικείμενα από τον νεολιθικό οικισμό του Κάστρου και από τη γεωμετρική νεκρόπολη της αρχαίας Σάμου.



Όμως τι θα ήταν ένα νησί δίχως το γαλάζιο για να χαρίσει την αίσθηση του ελληνικού καλοκαιριού; Οι παραλίες της Σάμου είναι πολλές και ιδιαίτερες. Μάλιστα, στις περισσότερες που προβάλλουν από το νησί από τα βόρεια μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο βότσαλα, εξού και η ανάγκη για τα... παπουτσάκια που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μία από τις πιο ιδιαίτερες είναι η διπλή παραλία στο Κοκκάρι. Για να φτάσει κανείς χρειάζεται να μπει μέσα στη θάλασσα μέχρι να αντικρίσει μία μικρή βραχονησίδα που χωρίζει τις παραλίες σε δύο. Είναι σημαντικό πως ακόμα και οι συνθήκες στην ηρεμία της θάλασσας διαφέρουν.

Κοντά στο Κοκκάρι βρίσκεται και η παραλία Τσαμαδού που μπορεί να προσφέρει στιγμές ελευθερίας για όσους επιθυμούν να κάνουν γυμνισμό, καθώς η παραλία χωρίζεται σχεδόν στη μέση: στα δεξιά είναι η παραλία γυμνιστών, στα αριστερά ένα οργανωμένο μπιτς μπαρ.



Το νησί έχει πολλές παραλίες οργανωμένες ή ελεύθερες από ξαπλώστρες, κοσμικές ή ερημικές, μικρές ή απλωμένες σε μήκος που στολίζουν όλες τις ακτές του.

Πάντως, ένα μπουκάλι γευστικό λευκό Μοσχάτο από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό δεν πρέπει να λείπει από καμία βαλίτσα. Δεν είναι τυχαίο ότι η καθολική εκκλησία προμηθευόταν οίνο για τη Θεία Ευχαριστία από τη Σάμο κατόπιν ειδικής παραγγελίας και πιστοποίησης.

Αναμνήσεις και σύγχρονη ιστορία για το τέλος

Για το τέλος αξίζει μία βόλτα στο Βαθύ, στην πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί ο επισκέπτης θα γίνει μάρτυρας του πόνου που βίωσαν οι Σαμιώτες τον μαρτυρικό Οκτώβριο του 2020 με τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ. Μπορεί να επισκεφτεί και την «Οδό Μαθητών Άρη και Κλαίρης» για να δει το σημείο που γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τους δύο μαθητές. Δεν πρέπει να λησμονήσει να περάσει και από το Άνω Βαθύ και να δει το σημείο που ο Καπετάν Κωνσταντής Φώκος ή Λαχανάς κήρυξε την επανάσταση στην ιστορική θέση «Πηγαδάκι».

Ακόμη, αξίζει η επίσκεψη στη θέση Ξυνιά του βουνού Κέρκη όπου σε ένα λιτό μνημείο που έχει στηθεί μπορεί κανείς να παρατηρήσει ένα μέρος που συντελέστηκε μία σημαντική μάχη μεταξύ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος και του Εθνικού Στρατού, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Ιδανική ευκαιρία για διακοπές στη Σάμο

Σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι ξεκινά η τρίτη φάση για το North Evia-Samos Pass για τον Σεπτέμβριο, με την πλατφόρμα των αιτήσεων για τα voucher να ανοίγει στις 12:00, μία πρωτοβουλία που έδωσε ανάσα στην οικονομία του νησιού αλλά και τη δυνατότητα σε πολλούς ταξιδιώτες να απολαύσουν τις διακοπές τους μία περίοδο που η ακρίβεια χτύπησε κόκκινο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Γιάννης Φτερογιάννης επισήμανε τις προηγούμενες ημέρες σε δηλώσεις του πως στη Σάμο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου υπάρχουν προγραμματισμένα τσάρτερ γεγονός που κάνει τους κατοίκους να αισιοδοξούν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μέχρι τον Νοέμβριο.