Skip to main content

Βούτσης: Αποτυχημένη η αντιμετώπιση του δεύτερου της πανδημίας από την κυβέρνηση

Ο τέως πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τον ρόλο των θεσμών για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου.

Ο ρόλος των θεσμών στην εποχή της πανδημίας ήταν το θέμα της παρέμβασης του τέως Προέδρου της Ελληνικής Βουλής Νίκου Βούτση που συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη.

Κατά τη συζήτηση που διοργανώθηκε στο 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε αποτυχημένη την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση. Διατύπωσε την άποψη ότι μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οδήγησε, τελικά, σε μία αυταρχική διακυβέρνηση.

«Αναφύεται σαφώς ζήτημα δημοκρατίας και καταπάτησης δικαιωμάτων», πρόσθεσε. «Είναι σαφές ότι ανησυχούμε μήπως οι παρεμβάσεις που έγιναν και γίνονται λόγω και με αφορμή την πανδημία, οδηγήσουν σε μη ανατάξιμες καταστάσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τήρησε την δέσμευσή της να μην υπάρξουν αυτήν την περίοδο που υπάρχει συρρίκνωση του δημόσιου χώρου νομοθετήματα σοβαρά για οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Αναφερόμενος στην νομοθέτηση της παρουσίας της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, έκανε λόγο για «πρωτοφανή πατέντα της κυβέρνησης», ενώ εξέφρασε τις ενστάσεις του και τον τρόπο που γίνονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή με επιστολική ψήφο.

«Κάνουν παρεμβάσεις σήμερα για να θωρακίσουν μία αυταρχική και φιλελεύθερη πολιτική για μετά την πανδημία», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα επίδικα διαμορφώνουν μία νέα κανονικότητα και τα μεγάλα ζητούμενα δεν θα είναι πλέον τα ίδια.

«Έχουμε ένα προοδευτικό δίκαιο σύστημα σε κλίμακα Ευρώπης αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει παρεμβάσεις για την συρρίκνωση της παρέμβασης της δικαιοσύνης», τόνισε και χαρακτήρισε εκτροπή τις πολιτικές παρεμβάσεις εναντίων των δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση Novartis .