Skip to main content

Βούτσης: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών αποκτά υπαρξιακό χαρακτήρα

Ο Πρόεδρος της Βουλής, υποστήριξε πως η Ελλάδα αλλά και η Βουλή, είχαν και έχουν συμβολή στη συνεργασία των Βαλκανικών χωρών.

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν σε περίπου τρεις μήνες, μίλησε στην τελετή έναρξης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στην συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Ευρώπη είναι μουδιασμένη. Οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, αλλά και διεθνείς συμφωνίες που απέτρεπαν δυσάρεστες καταστάσεις, υποβαθμίζονται. Και οι προσδοκίες ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν συρρικνωθεί», τόνισε ο κ. Βούτσης που συνέχισε κάνοντας έναν απολογισμό των χρόνων της κρίσης, λέγοντας πως η Ευρώπη δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισής της, επιλέγοντας έτσι τη λύση του Δ.Ν.Τ. με λιτότητα και οικονομική στενότητα στις χώρες του Νότου, τις οποίες και αντιμετώπισε διαφορετικά σε σχέση με τις μεγάλες οικονομίες του Βορρά. Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, που η Ευρώπη απέτυχε να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να βγούν ξανά οι σκελετοί του ρατσισμού, του εθνικισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Και πρόσθεσε: «Ποιά Ευρώπη θέλουμε; Σίγουρα όχι μια Ευρώπη-φρούριο και πολλαπλών ταχυτήτων», υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ειρήνη, ανάπτυξη που να μας αφορά όλους με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, αλλά και σταθερότητα, στήριξη του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, υποστήριξε πως η Ελλάδα αλλά και η Βουλή, είχαν και έχουν συμβολή στη συνεργασία των Βαλκανικών χωρών, καθώς στην περιοχή μας έχει στρέψει την προσοχή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως: «Η συμφωνία των Πρεσπών, είναι μια προσφορά στην ενωμένη Ευρώπη και θα πιστωθεί στη χώρα μας».