Skip to main content

Βούτσιτς: Μέχρι τέλος του 2021 θα παράγεται και στη Σερβία το Sputnik-V

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή στη χώρα μονάδας παραγωγής του ρωσικού εμβολίου.

Στη Σερβία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα το μεσημέρι εμβολιάστηκαν 537.283 πολίτες εκ των οποίων οι 20.683 έλαβαν ήδη και τη δεύτερη δόση. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της κυβέρνησης περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες κατέθεσαν αίτηση εμβολιασμού.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, σε συνέντευξη της στη δημόσια τηλεόραση (RTS) ανέφερε ότι η χώρα παρέλαβε συνολικά μέχρι σήμερα 1.170.000 δόσεις διαφόρων εμβολίων για τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Σερβία παρέλαβε ένα εκατομμύριο δόσεις του κινέζικου εμβολίου Sinopharm, 42.400 δόσεις του ρωσικού Sputnik-V και περίπου 128.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν 200.000 δόσεις του Sputnik-V, 500.000 δόσεις του κινέζικού Sinopharm και μία μεγάλη παρτίδα του εμβολίου των Pfizer-Biontech. Συνολικά η Σερβία έχει προπληρώσει 6,5 εκατομμύρια δόσεις από τα οχτώ εκατομμύρια που παρήγγειλε από τέσσερεις εταιρίες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε με ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι αναμένεται η υπογραφή συμβολαίου με την ρωσική Gamaleya για την προμήθεια άλλων 12 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik-V. Ο Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή στην Σερβία μονάδας παραγωγής του ρωσικού εμβολίου και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2021.