Skip to main content

Βουβαλίσιο γάλα και… ρετσίνι σε σαπούνια από τη Θεσσαλονίκη

Η My Greek Soap κλείνει σε μικρές πλάκες σαπουνιού το πάθος των Πηνελόπης Τσομπανίδου και Λίας Μιχαηλίδου για τη σαπωνοποιία και τις αγνές πρώτες ύλες

 

χειροποίητα σαπούνια τους αξιοποιούν απροσδόκητες πρώτες ύλες, από φρέσκο βουβαλίσιο γάλα και παραδοσιακό γιαούρτι μέχρι μετάξι και ρετσίνι Χαλκιδικής. Άλλωστε, η φιλοσοφία τους είναι πως με εργαλείο αγνά, ελληνικά και ψαγμένα συστατικά, μπορούν να εξελίξουν το σαπούνι και να αλλάξουν τη νοοτροπία γύρω από αυτό. Μια δασκάλα σαπωνοποιίας και η… μαθήτρια της, η Πηνελόπη Τσομπανίδου και η Λία Μιχαηλίδου, δημιούργησαν την My Greek Soap στη Θεσσαλονίκη πριν από ενάμιση χρόνο, κλείνοντας σε μικρές πλάκες σαπουνιού τον ενθουσιασμό τους για ένα προϊόν που θεωρούν ζωντανό οργανισμό.

Αυτό ακριβώς το πάθος είχε ως αποτέλεσμα να δουν σε μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση της εταιρείας τα σαπούνια τους στα ράφια καταστημάτων καλλυντικών και delicatessen σε Ολλανδία και Ουαλία, ενώ προσεχώς θα αποκτήσουν παρουσία και στη Γαλλία.

 

Στην Ελλάδα η My Greek Soap βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, έχει τοποθετηθεί στα νησιά, ενώ στέλνει πανελλαδικά τα σαπούνια της μέσω του e-shop της.

Η My Greek Soap διαθέτει τέσσερις σειρές σαπουνιών που παράγονται με την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης: την ομώνυμη My Greek Soap, με ελαιόλαδο, βότανα, γιαούρτι, μέλι και αλόη, την σειρά Hesperia Garden, με μετάξι, μαστίχα Χίου και λάδι αβοκάντο, την Mr. Buffalo, με φρέσκο βουβαλίσιο γάλα, χυμό ροδιού, αλόη και μέλι και την τελευταία της σειρά σαπουνιών πολυτελείας 2FineSoaps, με ρετσίνι από τη Χαλκιδική, βότανα και αιθέρια έλαια. Τα σχέδια όμως και για νέα προϊόντα δεν σταματούν, ενώ στους επόμενους στόχους της Πηνελόπης και της Λίας είναι να κάνουν την είσοδό τους και στα ξενοδοχεία.

 

Η κοινή αγάπη για τη σαπωνοποιία

Η Πηνελόπη Τσομπανίδου τελείωσε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και επί εδώ και μία δεκαετία περίπου ασχολείται με το σαπούνι. Αρχικά το είδε ως χόμπι και στη συνέχεια διαπίστωσε πόσο ενδιαφέρον είχε η παραγωγή του. Το ότι το σαπούνι ήταν κάτι ζωντανό, που ανέπνεε, εξελισσόταν, έπαιρνε διαφορετική μορφή ανάλογα με τις πρώτες ύλες, την μάγεψε και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί και επαγγελματικά. Μάλιστα, σύντομα η ενασχόλησή της με τη σαπωνοποιία επεκτάθηκε και στη διδασκαλία. Κάπως έτσι γνώρισε την Λία Μιχαηλίδου, που ήταν μαθήτριά της στα μαθήματα που έδινε και μοιραζόταν την ίδια αγάπη για το σαπούνι.

Από αριστερά Πηνελόπη Τσομπανίδου και Λία Μιχαηλίδου

 

 

Μάλιστα, η επαγγελματική ενασχόληση της Λίας Μιχαηλίδου με την οπτική επικοινωνία και το branding ήρθε να συμπληρώσει την παραγωγική εμπειρία της Πηνελόπης Τσομπανίδου και μαζί, μαθήτρια και δασκάλα, αποφάσισαν να συνδυάσουν τις ιδιότητές τους και να δημιουργήσουν την My Greek Soap. Τα πρώτα τους προϊόντα, απόρροια βαθιάς μελέτης και έρευνας, έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης και γεννήθηκε η ανάγκη για να κάνουν ένα βήμα πιο κάτω. Κάπου εκεί βρέθηκε στον δρόμο τους το The People’s Trust, που συνέβαλε με την οικονομική και συμβουλευτική του στήριξη στην ανάπτυξη της My Greek Soap. Οι δύο φίλες δημιούργησαν το εργαστήριό τους, αγόρασαν έξτρα εξοπλισμό και άφησαν τη δημιουργικότητά τους ελεύθερη. Στο εργαστήριό τους μάλιστα στις Συκιές Θεσσαλονίκης γίνονται και τα σεμινάριά τους για την σαπωνοποιία.

«Χτίσαμε μια καλή βάση, ένα προϊόν διαφορετικό, που αφρίζει, δεν έχει τη γνωστή γλίτσα των σαπουνιών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Εξελίσσουμε συνεχώς τα σαπούνια μας και θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη σαπωνοποιία» λέει στη Voria.gr η Πηνελόπη Τσομπανίδου.