Skip to main content

Βόζεμπεργκ: Δεν είναι καλή είδηση η ολοκλήρωση του EWG χωρίς απόφαση

Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, είχε πει ότι μπορεί να προβεί και σε μεμονωμένες ενέργειες, αυτό δεν βοηθάει, είπε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Δεν είναι καλή είδηση, ας είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όλα έχουν καθυστερήσει», σχολίασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Euroworking Group για την Ελλάδα, χωρίς απόφαση για την εκταμίευση του περίπου 1 δισ. ευρώ.

«Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, είχε πει ότι μπορεί να προβεί και σε μεμονωμένες ενέργειες. Αυτό δεν βοηθάει. Μας ενδιαφέρει να ψηφιστεί η διάταξη, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα μπορέσουν να συμφωνήσουν. Αυτό συμφέρει και την οικονομία της χώρας μας. Ήδη έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, είναι πολλοί άνθρωποι που αγωνιούν, το θέμα επιβαρύνει την πορεία εξέλιξης της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.

Ερωτηθείσα εάν αυτή η εξέλιξη επηρεάζει και το αποθεματικό της χώρας, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Εκ των πραγμάτων το επηρεάζει και με την έννοια ότι αποτρέπεται η εκταμίευση των οφειλομένων από τα κέρδη των ομολόγων και γενικά δίνει κακό μήνυμα στις αγορές».

Δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων «ρίχνουν νερό στον μύλο της ρητορικής της Τουρκίας»

Σε ό,τι αφορά την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού από τουρκικά μαχητικά, η κ. Βόζεμπεργκ, αφού επισήμανε ότι η καταδίκη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ήταν «άμεση, κατηγορηματική και έντονη», σημείωσε πως «κανείς δεν αιφνιδιάζεται από μία στρατηγική που έχει μια συνέπεια στην Τουρκία», αν και, όπως είπε, «τώρα τελευταία είναι πολλές οι προκλήσεις, η μία μετά την άλλη, και η κυβέρνηση θα έπρεπε να ελέγχει τα στόματα που εύκολα ανοίγουν των κυβερνητικών βουλευτών και αξιωματούχων και ουσιαστικά, σε κάποιο βαθμό, υιοθετούν τη ρητορική της Τουρκίας».

«Είναι δυνατόν να λέει πρώην υπουργός και νυν βουλευτής αν το Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο ή τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Τι νόημα έχουν αυτές οι συζητήσεις;», αναρωτήθηκε η κ. Βόζεμπεργκ, κάνοντας μνεία και σε άλλες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «είναι επικίνδυνες» και «ρίχνουν νερό στον μύλο της ρητορικής της Τουρκίας και μίας στρατηγικής που εδώ και χρόνια δεν έχει αλλάξει, απλώς εντείνεται τον τελευταίο καιρό».

«Περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη κοινωνική πολιτική, το μήνυμα των ευρωεκλογών»

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες των ευρωεκλογών, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε πως «το μήνυμα και το νόημα είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη κοινωνική πολιτική, περισσότερη δύναμη στα δημοκρατικά κόμματα, τα κόμματα της αλληλεγγύης και των ίσων ευκαιριών και περισσότερη δικαιοσύνη στις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν».

«Αυτό που κυρίως χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αναπτύσσονται ακροδεξιές φωνές και υπάρχει μια ανησυχία για τη διαφοροποίηση της ανθρωπογεωγραφίας της επόμενης μέρας, είναι να πειστούν οι πολίτες ότι η επιστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αλληλεγγύη, στο κράτος δικαίου και στις ίσες ευκαιρίες, είναι το αφήγημα της επόμενης μέρας, το ζητούμενο, αλλά και ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συντηρεί και να διατηρεί την επί 60 χρόνια κατοχυρωμένη και ουσιαστικά επιτυχημένη ειρήνη στην περιοχή», σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ, επισημαίνοντας πως από την άλλη πλευρά «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιληφθεί τα λάθη της».

Για την αναστολή συμμετοχής του Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε πως «η αναστολή ήταν επιβεβλημένη, όχι η αποπομπή άμεσα, γιατί υποτίθεται ότι δίνεται ένα περιθώριο για δεύτερες σκέψεις», τονίζοντας, ωστόσο, πως «αν ο κ. Ορμπάν, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, συνεχίσει αυτή την ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθεί, το δεύτερο στάδιο σ' αυτή τη θητεία που θα ξεκινήσει θα είναι η πλήρης αποπομπή του».

«Η ΝΔ στον φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο εκφράζει τους πάντες»

Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί δημιουργίας νέου κόμματος από τον Σάββα Τσιτουρίδη, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε: «Μένει να το δούμε στην τελική του μορφή. Κι άλλα έχουν γραφτεί. Εγώ θα σας πω αυτό που είχε πει παλιά ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, ότι όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος, ενδεχομένως να έχει αλλάξει γιατί από τότε μέχρι τώρα σίγουρα υπάρχουν και μικρά κόμματα που διεκδικούν και συνεργασίες και συμμαχίες. Σε ό,τι αφορά όμως τη Νέα Δημοκρατία -που αυτή τη στιγμή ενωμένη όσο ποτέ, μένει να αναλάβει με την εντολή του ελληνικού λαού τη διακυβέρνηση της χώρας- όλες αυτές οι αποκλίνουσες καινούργιες πολιτικές δυνάμεις δεν νομίζω πως θα έχουν κάποια τύχη. Ελευθερία έχουμε, δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στον ελληνικό λαό με συγκεκριμένα επιχειρήματα και συγκεκριμένη ρητορική».

Υπογράμμισε, δε, ότι «η Νέα Δημοκρατία, στον φιλελεύθερο κεντροδεξιό χώρο εκφράζει τους πάντες» και πρόσθεσε πως «δεν έχει νόημα να αναπτυχθούν νέα κόμματα, τα οποία θα πουν κάτι άλλο, εκτός αν αυτό το κάτι άλλο αποκλίνει από τις αρχές και τον αξιακό κώδικα της Νέας Δημοκρατίας, οπότε είναι πολιτικά αδιάφορο».