Skip to main content

Βόζεμπεργκ: Έμφαση στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του διαδικτύου

Οι ψηφιακές απειλές εξελίσσονται ταχύτατα και ως εκ τούτου οι διωκτικές αρχές πρέπει να βρεθούν ένα βήμα μπροστά, είπε η ευρωβουλευτής.

Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση για τον αγώνα κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος, που παρουσίασε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, ως αρμόδια εισηγήτρια του ΕΚ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ψηφιακές απειλές εξελίσσονται ταχύτατα και ως εκ τούτου οι διωκτικές αρχές και η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες υπογράμμισε η κ. Βόζεμπεργκ, αναλύοντας την ιδιαιτερότητα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο αγώνας κατά του κυβερνο-εγκλήματος, όπως χαρακτηριστικά είπε, απαιτεί υψηλή εξειδίκευση, συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση, ασφάλεια δικαίου και συντονισμό.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής προέταξε την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων χρηστών του διαδικτύου, με έμφαση στα παιδιά, και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στην έκθεση αναδείξαμε προκλήσεις, νομικά κενά και νέες απειλές. Καταθέτουμε προτάσεις για τον τρόπο πρόληψης με συντονισμένη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών υπηρεσιών των Κρατών - Μελών αλλά και των κρατών μελών της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες. Δίνουμε έμφαση στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συλλογή και χρήση ηλεκτρονικών αποδείξεων και το πλαίσιο συλλογής προσωπικών δεδομένων, πάντοτε με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».   

Παράλληλα, η κ. Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να επισημάνει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των κυβερνο-επιθέσεων ευρείας κλίμακας, που πλήττουν την ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για επιθέσεις, όπως ανέφερε, που πλήττουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, προσβάλλουν άμεσα και καίρια το κράτος δικαίου και κλονίζουν τη σταθερότητα των δημοκρατικών κοινωνιών μας.      

Κλείνοντας την παρέμβασή της, δήλωσε ότι «η έκθεση αποτελεί μία αρχή στον αγώνα κατά του κυβερνο-εγκλήματος. Αλλά πρωτίστως είναι ένα στοίχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των πολιτών, που εμπιστεύονται τις τεχνολογίες και κυρίως για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των επόμενων γενεών».