Skip to main content

Βραδιά καινοτομίας από Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ

Παρουσίαση των καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των ακραίων φαινομένων με σημαντικές συνέπειες.

Εκδήλωση με θέμα «Η νεολαία που καινοτομεί Αναπτύσσοντας την οικονομία της ευημερίας» διοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλονίκης. Πρόκειται για μια εκδήλωση που συνδέει την επιστήμη και την καινοτομία με τη διαχείριση φυσικών κινδύνων, απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο "A. Τσιούμης" της Πολυτεχνικής Σχολής, με ελεύθερη είσοδο και ταυτόχρονη μετάφραση.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και αυτό της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, μια πανοραμική παρουσίαση των καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των ακραίων φαινομένων και με σημαντικές συνέπειες όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γάλλοι και Έλληνες πρωτοπόροι στις καινοτομίες θα μοιραστούν τις ιδέες και τα έργα τους, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ασφάλεια. Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο σε συζήτηση προκειμένου να προβλεφθεί η μελλοντική στρατηγική για τον μετριασμό των κινδύνων, πρωτίστως να αναλογιστούμε τους κινδύνους έως το 2030, την ένταση και την επανάληψή τους, στη συνέχεια, να καταγράψουμε τις προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κινδύνων.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

18.30 – 19.00: ΕΙΣΑΓΩΓΗ

⦁    Έναρξη της βραδιάς
Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Mohamed Rochdi, Ακόλουθος Επιστημονικήςκαι Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

⦁    Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ή εκπρόσωπό του
Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (ή Στεφανία Τανιμανίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού).

⦁    Εναρκτήρια Ομιλία
Καθ. Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

⦁    Εισαγωγικό σχόλιο
ΝικόλαοςΘεοδοσίου, Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (ΑΠΘ).

19.00 – 20.15 :ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, Οι καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων

⦁    «Χρηματοδότηση και οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής»- Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κωστάκη, Υπεύθυνη του γραφείου της Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνη των προγραμμάτων και εθελοντών του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου  Δεσμός.

⦁    «Βελτίωση δεδομένων και προβλέψεων καιρού»
– ΣτυλιανόςΚωτσόπουλος, project manager, Draxis.

⦁    «Εργαλεία Τηλεπισκόπησης για τη Διαχείριση των Δασικών Πυρκαγιών »
– Ιωάννης Γήτας, Διευθυντής Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ).

⦁    «Χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ανιχνευτές-πολίτη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» – SamuelAuclair, μηχανικός, σεισμολόγος της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM).

⦁    «Ανάλυση και διαχείριση κινδύνων μέσω της επιτήρησης με χρήση μη-επανδρωμένων αεροχημάτων,(UAV)»– Κυριάκος Υάκινθος – Διευθ. Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑΠΘ).

⦁    «Χρήση και εκτροπή ηλεκτρονικών τεχνολογιών και συσκευών για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών»– GaëlMusquet, Διευθ. τουHackersAgainstNaturalDisasters (HANDS).

20.15 -  21.15 :ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Ποια μελλοντική στρατηγική σε θέματα μετριασμού των κιδύνων;

⦁    Ποιες οι προβλέψεις για την επανάληψη και την ένταση των κινδύνων έως το 2030;
⦁    Τι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων;
⦁    Ποιες προτεραιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στο εγγύς μέλλον;

Συμμετέχουν: SamuelAuclair, Ιωάννης Γήτας, Χαράλαμπος Κοντοές, Gaël Musquet, Nικόλαος Θεοδοσίου, Κυριάκος Υάκινθος.

21.15: ΛΗΞΗ