Skip to main content

Βραδιά του Ερευνητή 2018-H πρό(σ)κληση της επιστήμης

Έρευνα και καινοτομία στην πρώτη γραμμή. Η Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη εντυπωσίασε και φέτος τους επισκέπτες της.

«Περάστε να δείτε τα πειράματα...», ακούγεται με δυνατή φωνή το κάλεσμα στα παιδιά που έχουν έρθει με τους γονείς τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μικροί και μεγάλοι έπαιξαν κι έμαθαν στη Βραδιά του Ερευνητή, που διοργανώθηκε με επιτυχία και φέτος από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Σύγχρονες μεταφορές

«Βοηθούμε στην ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη», επισημαίνει ο Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ. Τα πέντε εκθέματα του ΙΜΕΤ γέμισαν από κόσμο. Έξυπνα γυαλιά για ανταλλαγή πληροφοριών σε κινούμενα ποδήλατα, ειδικά κράνη για μοτοσικλετιστές και προσομοιωτές οδήγησης μπορούν να δώσουν την ασφάλεια που λείπει από τους ελληνικούς δρόμους.

«Με τα προγράμματα έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη την κίνηση στην πόλη και περιβαλλοντικά φιλική», τονίζει ο Έλληνας ειδικός συνεχίζοντας: «Θέλουμε να βοηθήσουμε και στην οικονομική ανάπτυξη. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ευκαιρία γι’ αυτό. Ανοίξαμε παράρτημα και στη Ρόδο με σκοπό την καλύτερη καταγραφή των αφίξεων τουριστών. Ένας τρόπος να κρατήσουμε τους έλληνες επιστήμονες στη χώρα. Ένα «brain-remain».

Για ηλικιωμένους και μωρά

Η εξάπλωση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ τα τελευταία χρόνια κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας δύσκολη. «Ο ρομποτικός οικιακός βοηθός θυμίζει στον ηλικιωμένο σε στάδιο πρώιμης νοητικής στέρησης να πάρει τα χάπια του, αν πέσει στο πάτωμα τον σηκώνει, τον παρακολουθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να μη ξεχάσει το μάτι της κουζίνας ανοιχτό», εξηγεί η Γεωργία Πελέκα από την ομάδα έργου RAMCIP. Η νεαρή ερευνήτρια είδε από κοντά τα αποτελέσματα του ρομποτικού οικιακού βοηθού με την εφαρμογή του σε ηλικιωμένους στη Βαρκελώνη και αισθάνεται δικαιωμένη. Θα αντικαταστήσουν ποτέ τα ρομπότ τους ανθρώπους; «Είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Ο άνθρωπος βοηθός δύσκολα θα αντικατασταθεί σε αυτές τις περιπτώσεις», σημειώνει.

Κλαίει το μωρό σας και δε ξέρετε το γιατί; Τη λύση φέρνει η εφαρμογή iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. «Χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο όγκο δεδομένων από βρεφικά κλάματα και ειδικούς αλγορίθμους, μεταφράζουμε την αιτία του κλάματος του μωρού, δίνοντας το αποτέλεσμα σε κείμενο, εικόνα και φωνή», αναφέρει η Αναστασία Ντράχα, μέλος της ομάδας φοιτητών που εργάζονται στην εφαρμογή. Ήδη γίνονται κινήσεις για την προώθησή της στην αγορά και η ομάδα αναζητεί από το κοινό και άλλα δεδομένα για να τη βελτιώσει.

Διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Βερολίνο σήμερα και χθες. Οι επισκέπτες της Βραδιάς του Ερευνητή σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας «περπατούν»στην πλατεία Gendarmenmarkt του Βερολίνου στο πλαίσιο του V4Design. «Το έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρχιτέκτονες και σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών. Στην ομάδα μας συμμετέχουν εταιρίες όπως η ΜcNeel Europe από τη Βαρκελώνη και η HERZOG & DE MEURON από τη Βασιλεία και σκοπεύουμε στην οικονομική εκμετάλλευση του έργου», αναφέρει στη Deutsche Welle ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Στέφανος Βροχίδης.

Στην εποχή των διαβουλεύσεων για την ονομασία της FYROM, η ομάδα του MKLab του Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών προσφέρει από την πλευρά της μια εικονική βόλτα στο Ανάκτορο των Αιγών. Με το πρόγραμμα DigiArt, ο ψηφιακός επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και να παίξει ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι λαμβάνοντας ιστορικές πληροφορίες. Στα τέλη του 2018 το έργο προβλέπεται να παρουσιαστεί στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Λευτέρης Αναστασοβούτης, μέλος της ομάδας του DigiArt: «Δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μουσείο. Βοηθάει όμως στη μεγαλύτερη πνευματική εμβύθιση του επισκέπτη».

Οι ερευνητές στην Ελλάδα, κόντρα στους δύσκολους καιρούς της κρίσης αλλά και στα δομικά προβλήματα του ελληνικού συστήματος, επιμένουν να ερευνούν και να καινοτομούν. Μεγάλο στοίχημα η σύνδεση της έρευνας με την αγορά, που μαζί με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μπορεί να περιορίσει τη διαρροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Άραγε θα τα καταφέρουν; Μέχρι τότε, «χαίρεις ερευνώμενος!».

Διογένης Δημητρακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle