Skip to main content

Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ: Μουσική παράσταση «Μηδέν- Άπειρο»

Πλαισιώνεται από κείμενα που προέρχονται από το συγκλονιστικό ντοκουμέντο εγκλεισμού του Ηλία Βενέζη στα Τάγματα Εργασίας της Ανατολίας

Το «Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου», του Γάλλου δημιουργού Olivier Messiaen, αποσπάσματα από «Το Νούμερο 31328», του Ηλία Βενέζη, και εδάφια από την «Αποκάλυψη» συνθέτουν την πρωτότυπη μουσική παράσταση «Μηδέν-Άπειρο» που θα παρουσιάσει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, στις 21.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

«Tο ‘‘Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου’’, γραμμένο από τον Olivier Messiaen το 1940-41 σε συνθήκες κράτησης σε ναζιστικό στρατόπεδο, αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα μουσικά έργα του 20ού αιώνα. Τα κείμενα που ο ίδιος ο συνθέτης έγραψε στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του έργου αποκαλύπτουν την κινητήρια δύναμη που οδηγεί τον άνθρωπο από την άβυσσο του εγκλεισμού στην απελευθέρωση του πνεύματοςˑ δεν είναι άλλη από την πίστη και την ελπίδα. Μέσα από αυτό το πρίσμα, το έργο του Messiaen πλαισιώνεται από κείμενα που προέρχονται από το συγκλονιστικό ντοκουμέντο εγκλεισμού του Ηλία Βενέζη στα Τάγματα Εργασίας της Ανατολίας ‘‘Το Νούμερο 31328’’ και από την ‘‘Αποκάλυψη’’, εδάφια της οποίας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης του έργου», σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Κώστα Χάρδα.

Επιπρόσθετα, το έργο θα πλαισιωθεί οπτικά από πίνακες με μολύβι, που δημιούργησε αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη παράσταση ο ζωγράφος Βασίλης Σελιμάς.

Στο μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί αυτούσιο το «Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου», το οποίο αποτελείται από τα εξής 8 μέρη:

I. Liturgie de cristal
II. Vocalise, pour l'Ange qui annonce la fin du Temps
III. Abîme des oiseaux
IV. Intermède
V. Louange à l'Éternité de Jésus
VI. Danse de la fureur, pour les sept trompettes
VII. Fouillis d’arcs-en-ciel, pour l'Ange qui annonce la fin du Temps
VIII. Louange à l'Immortalité de Jésus

Συντελεστές:
Βιολί: Απόλλων Γραμματικόπουλος
Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος
Βιολοντσέλο: Ήβη Παπαθανασίου
Πιάνο: Κώστας Χάρδας
Αφήγηση: Θανάσης Κουρλαμπάς
Επιλογή και προσαρμογή κειμένων: Ήβη Παπαθανασίου, Θανάσης Κουρλαμπάς

Η παράσταση εντάσσεται στις «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.