Skip to main content

Κάτοικοι Βρασνών: «Δεν θέλουμε άλλους μετανάστες» - Φόβοι για κορωνοϊό

Οι κάτοικοι των Βρασνών προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά εφόσον δουν ξανά λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στην περιοχή

Επανήλθε η επιτροπή κατοίκων Βρασνών στη Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητώντας με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση να μην υπάρξει περαιτέρω μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους από τις νησιωτικές περιοχές. Μάλιστα, παραθέτουν ως πρόσθετο επιχείρημα τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως λένε οι κάτοικοι των Βρασνών, στον δήμο Βόλβης είναι ήδη εγκατεστημένος μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Απολλωνία και στο Βαγιοχώρι.

Μάλιστα κάνουν λόγο για αριθμό που «ξεπερνά κατά πολύ το 1% των μονίμων κατοίκων στο οποίο η κυβέρνηση αναφέρθηκε ότι δεν θα ξεπερνιέται, και παρότι ο πραγματικός αριθμός είναι κοντά στο 8,5 % ύστερα από δηλώσεις του δημάρχου Βόλβης».

Ισχυριζόμενοι διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή τους, δηλώνουν ότι προτίθενται να αντιδράσουν δυναμικά εφόσον δουν ξανά λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στην περιοχή.

Μάλιστα αναφέρουν πως «το μείζον πρόβλημα του κορωνοϊού καθιστά τελείως παράλογη οποιαδήποτε μετακίνηση ομάδων πληθυσμού, ιδιαίτερα των παραπάνω, οι οποίοι αποτελούν υπ’ αριθμόν «1» κίνδυνο για την εξάπλωση της επιδημίας. Πως είναι δυνατόν να γίνονται μετακινήσεις και συναθροίσεις, όταν αυτές απαγορεύονται; Έχουμε ήδη την κακή εμπειρία από τα παραδείγματα της Μαλακάσας και του Κρανιδίου με τα πάμπολλα κρούσματα και την πλήρη αδιαφορία τήρησης των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι στην περιοχή μας θα εμφανιστούν κρούσματα και θα εφαρμοστεί καραντίνα (ή ότι απλώς και μόνο θα φημολογείται τυχόν κίνδυνος), ιδιαίτερα όταν περιμένουμε με ανυπομονησία την άρση των περιοριστικών μέτρων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς τα έσοδα των δημοτών μας εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό. Θεωρούμε, επίσης, ότι η (φημολογούμενη) εγκατάσταση θα είναι λίαν αποτρεπτική για τους τουρίστες που θα ήθελαν να επισκεφθούν την περιοχή μας».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«ΠΡΟΣ: 

Κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Κο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
Κο Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας
Κο Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας
Κο Δήμαρχο Δήμου Βόλβης
Κο Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης
Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης
Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης, 24 Απρ 20

ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση Μεταναστών στο Δήμο Βόλβης

ΣΧΕΤ.: α. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης της 108/17-5-2018
β. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης 114/5-6-2018
γ. Δελτίο Τύπου Δήμου Βόλβης 24 Οκτωβρίου 2019

1. Αγαπητές-οί κυρίες-οι. Όπως έχει γίνει γνωστό από δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών φορέων και από τα ΜΜΕ, επίκειται η μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων, μεταναστών και λαθρομεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.

2. Γνωρίζετε ότι στο δήμο μας, ήδη, είναι εγκατεστημένος μεγάλος αριθμός των παραπάνω στη Ν. Απολλωνία και στο Βαγιοχώρι, παρά τις αντίθετες αποφάσεις (για το Βαγιοχώρι), σύμφωνα με τα (α) και (β) σχετικά. Αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ το 1% των μονίμων κατοίκων στο οποίο η κυβέρνηση αναφέρθηκε ότι δεν θα ξεπερνιέται, και παρότι ο πραγματικός αριθμός είναι κοντά στο 8,5 % ύστερα από δηλώσεις του δημάρχου Βόλβης.

3. Γνωρίζετε, επίσης, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού εσωτερικών Θεοδωρικάκου, ότι δεν θα έρθουν άλλοι στην περιοχή μας [(γ) σχετικό].

4. Θα θέλαμε από την πλευρά μας να σας ενημερώσουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια αφορά στην εγκατάσταση προσφύγων, μεταναστών και λαθρομεταναστών στην περιοχή μας, για τους παρακάτω λόγους:

α. Μένουμε στις δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του ειδικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνου Λογοθέτη και του Δημάρχου μας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου.
./.

-2-

β. Διαταράσσεται η κοινωνική ειρήνη, γαλήνη και ασφάλεια της περιοχής μας. Οι κινητοποιήσεις του Οκτωβρίου (κατά την προσπάθεια εγκατάστασης σε τουριστικά καταλύματα), αλλά και του Ιανουαρίου (κατά την προσπάθεια φοίτησης τέκνων των μεταναστών σε σχολεία της περιοχής) των κατοίκων δείχνουν, ότι κάθε μελλοντική προσπάθεια εγκατάστασης θα αντιμετωπιστεί το ίδιο και περισσότερο δυναμικά. Παρακαλούμε, να λάβετε υπ΄ όψιν σας, ότι η απόφαση των κατοίκων που εκπροσωπούμε (έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 550 υπογραφές, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών του δήμου) είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά στην υποδοχή - εγκατάσταση - ένταξη μεταναστών ή προσφύγων στο δήμο μας.

γ. Το μείζον πρόβλημα του κορωνοϊού καθιστά τελείως παράλογη οποιαδήποτε μετακίνηση ομάδων πληθυσμού, ιδιαίτερα των παραπάνω, οι οποίοι αποτελούν υπ’ αριθμόν ΄΄1΄΄ κίνδυνο για την εξάπλωση της επιδημίας. Πως είναι δυνατόν να γίνονται μετακινήσεις και συναθροίσεις, όταν αυτές απαγορεύονται; Έχουμε ήδη την κακή εμπειρία από τα παραδείγματα της Μαλακάσας και του Κρανιδίου με τα πάμπολλα κρούσματα και την πλήρη αδιαφορία τήρησης των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι στην περιοχή μας θα εμφανιστούν κρούσματα και θα εφαρμοστεί καραντίνα (ή ότι απλώς και μόνο θα φημολογείται τυχόν κίνδυνος), ιδιαίτερα όταν περιμένουμε με ανυπομονησία την άρση των περιοριστικών μέτρων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς τα έσοδα των δημοτών μας εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό. Θεωρούμε, επίσης, ότι η (φημολογούμενη) εγκατάσταση θα είναι λίαν αποτρεπτική για τους τουρίστες που θα ήθελαν να επισκεφθούν την περιοχή μας.

5. Απαιτούμε, λοιπόν, για μια ακόμα φορά, να δεσμευθείτε απόλυτα, ότι καμία ενέργεια υποδοχής - εγκατάστασης - ένταξης μεταναστών, λαθρομεταναστών ή προσφύγων δεν θα λάβει χώρα στο δήμο μας.

Επιτροπή Κατοίκων
Δ.Κ. Ν.Βρασνών.»