Skip to main content

Δύο Θεσσαλονικείς βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους σε παγκόσμια έρευνα Covid για εγκύους

Βραβεύτηκαν στο 11ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο της ενότητας για τις διακεκριμένες δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες.

Στην πρώτη παγκόσμια μεγάλη έρευνα για τις επιπτώσεις της Covid-19 στις εγκύους συμμετείχαν δύο Θεσσαλονικείς, ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής ΑΠΘ Αλέξανδρος Σωτηριάδης και ο Γυναικολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής στο ΑΠΘ Χρήστος Χατζάκης.

Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν στο 11ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο της ενότητας για τις διακεκριμένες δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες.

Οι κ.κ. Σωτηριάδης και Χατζάκης, οι οποίοι ανήκουν στην Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ με διευθυντή τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Δίνα, συμμετείχαν στην έρευνα στο σχεδιασμό της καταγραφής και στην στατιστική ανάλυση των δεδομένων.

Η μελέτη «Pregnant women with SARS-CoV-2 infection are at higher risk of death and pneumonia: propensity score matched analysis of a nationwide prospective cohort (COV19Mx)» βασίστηκε σε δεδομένα από το Εθνικό Μητρώο Δεδομένων Covid-19 του Μεξικού. Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 6.000 έγκυες και περίπου 170.000 μη έγκυες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Χατζάκης, πάνω στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020, βασίστηκαν άλλες 50 εργασίες - βιβλιογραφίες για το συγκεκριμένο θέμα. «Ήταν από τις θεμελιώδης, η πρώτη μεγάλη». Στη συνέχεια ακολούθησε και η μεγάλη έρευνα του CDC.

«Η έρευνα μάς έδειξε ότι έγκυες με Covid νοσούν πιο βαριά και έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, πνευμονία, για νοσηλεία στη ΜΕΘ, ακόμα και για θάνατο», σημείωσε ο κ. Χατζάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζάκης, «στο πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας δεν είδαμε τέτοιες καταστάσεις σε εγκύους γιατί είχαμε μικρό δείγμα. Όταν το δείγμα αυξήθηκε και είχαμε τα πολλά κρούσματα εκεί φάνηκε αυτό που καταγράφηκε στην έρευνα από τα δεδομένα του Μεξικό».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων για τον κορωνοϊό, ο κ. Χατζάκης επισημαίνει ότι τα δεδομένα δείχνουν πως το εμβόλιο δεν επηρεάζει το έμβρυο. Μάλιστα, σημειώνει ότι τα αντισώματα περνάνε στο έμβρυο οπότε το νεογνό για τους πρώτους μήνες, εβδομάδες είναι προστατευμένο έναντι του κορωνοϊού.

Καθημερινά πάντως οι γυναικολόγοι κάνουν αγώνα για να πείσουν εγκύους να εμβολιαστούν. Αύξηση των εμβολιασμών παρατηρήθηκε μετά τα δυσάρεστα περιστατικά με τους θανάτους εγκύων που νόσησαν από Covid και δεν είχαν εμβολιαστεί.

 

*Φωτογραφία από τη βράβευση του κ. Χατζάκη για την εφαρμογή Euglyca για τα διαβητικά παιδιά και η οποία εφαρμόζεται στο Παιδοδιαβητολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου