Skip to main content

Βραβεύθηκαν ως Οικολογικά 121 σχολεία σε όλη τη χώρα

Μετά από πρόταση της ΕΕΠΦ, η σύζυγος του ΠτΔ, Σίσσυ Παυλοπούλου, ανέλαβε επίσημα τον ρόλο της πρέσβειρας του Προγράμματος στην Ελλάδα.

Συνολικά 121 σχολικές μονάδες βραβεύθηκαν με πράσινη σημαία στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον κόσμο που συμπλήρωσε φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του, τα Οικολογικά Σχολεία.

Η εκδήλωση βράβευσης με πράσινη σημαία, που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο αειφορικής πιστοποίησης των σχολείων, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 6 Απριλίου. Tην εκδήλωση οργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του Προγράμματος, και τίμησε με την παρουσία της η κα Σίσσυ Παυλοπούλου, συζύγου της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 500 μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, από όλη την Ελλάδα, που, όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωησ, «έδωσαν ένα γιορτινό τόνο με τα καταπληκτικά δρώμενα που παρουσίασαν». Παρευρέθηκε επίσης η κα Χρυσούλα Μπάκα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Υποστήριξης Προγραμμάτων για την Εκπαίδευση για την Αειφορία, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που μετέφερε τον ενθουσιασμό της για την ανταπόκριση των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στο πρόγραμμα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ, με αναφορά στην ιστορία των ανθρώπων της ΕΕΠΦ που ανέλαβαν την υλοποίηση του Προγράμματος πριν από 25 χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι, χάρη στις προσπάθειές τους, η Ελάδα ήταν μία από τις 4 πρώτες χώρες εφαρμογής του.

Ακολούθησε ο κ. Νίκου Πέτρου, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ που, μέσα από αρχειακές φωτογραφίες, παρουσίασε το πρώτο εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησε η ΕΕΠΦ και διένειμε σε όλα τα σχολεία της χώρας το 1951, πολύ πριν καν καθιερωθεί ο όρος περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Προγράμματος παγκοσμίως, κάνοντας λόγο για τις κοινές προκλήσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ποικιλία των διαφορετικών δράσεων που αναπτύσσονται ως απάντηση σε αυτές, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πλέον υπάρχουν 51.000 Οικολογικά Σχολεία σε 67 χώρες, με συμμετοχή 1,3 εκ. εκπαιδευτικών και σχεδόν 20 εκ. μαθητών.

Τελειώνοντας αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της θαλάσσιας ρύπανσης και των άλλων κρίσιμων προβλημάτων των ημερών μας. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του έργου των σχολείων μέσα από θεατρικά δρώμενα, βίντεο, τραγούδι και έκθεση αφίσας. Οι μαθητές πήραν το λόγο περνώντας το δικό τους μήνυμα ότι «η φύση μπορεί να γεννηθεί ξανά αν όλοι παλέψουμε μαζί μια αγκαλιά».

Η εκδήλωση τελείωσε με την απονομή των Πράσινων Σημαιών και μια συγκινητική αναφορά της κα Σίσσυς Παυλοπούλου, που παρακίνησε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν με δύναμη και σοβαρότητα το έργο των «Οικολογικών Σχολείων».

Μετά από πρόταση της ΕΕΠΦ, η κα Παυλοπούλου ανέλαβε επίσημα τον ρόλο της πρέσβειρας του Προγράμματος στην Ελλάδα.