Skip to main content

Βράζει η Θεσσαλονίκη: Ο υδράργυρος έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου

Έσπασε ρεκόρ 15ετίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ιστορικού κέντρου της πόλης - Έγλειψε τους 38 το θερμόμετρο - Οι τιμές στα δυτικά και τα ανατολικά

Απότομα σκαρφάλωσε σήμερα ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη, απόρροια του μίνι-καύσωνα που πλήττει από σήμερα τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Η θερμοκρασιακή διαφορά σε σχέση με χθες, όταν ο υδράργυρος μετά βίας ξεπέρασε τους 31 βαθμούς Κελσίου μέσα στην πόλη, είναι τόσο έντονη που και ο δείκτης δυσφορίας, που δείχνει πόση ζέστη αισθανόμαστε πραγματικά, δηλαδή τον συνδυασμό της τρέχουσας θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας στην ατμόσφαιρα, υπερέβη τους 40°C.

Στις 15:58, η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης έφτασε στο πικ της, αφού ο υδράργυρος λίγο έλειψε να ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου (37.8°C), όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού Σταθμού Ιστορικού Κέντρου. Έτσι, σύμφωνα με το αρχείο του Σταθμού, καταρρίφθηκε το θερμοκρασιακό ρεκόρ της τελευταίας 15ετίας -για τη συγκεκριμένη ημέρα-, που ήταν 37,6 βαθμοί Κελσίου στις 30 Ιουνίου του 2017!

Ο δε δείκτης δυσφορίας, που εκφράζει τον βαθμό δυσφορίας του ανθρώπου λόγω των επιδράσεων των θερμοϋγρομετρικών συνθηκών, έφτασε στους 44°C, ένδειξη του πόσο αποπνικτική ήταν σήμερα το μεσημέρι η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο δυτικά, περίπου την ίδια ώρα, στις 15:05, ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ κατέγραψε 37.3 βαθμούς Κελσίου.

Κάψα σε δυτικά και ανατολικά, καλύτερα η Καλαμαριά

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή τιμή στο πολεοδομικό συγκρότημα κατεγράφη στα δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα στο Κορδελιό. Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην περιοχή, ο υδράργυρος «έγλειψε» τους 38 βαθμούς, αφού στις 15:06 έφτασε τους 37.9°C. 

Στις 15:48, σε έναν ακόμη μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται εγκατεστημένος στο NOESIS, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κατέγραψε θερμοκρασία 37.8 βαθμών Κελσίου.

Το θερμόμετρο του αντίστοιχου σταθμού του ΕΑΑ στην περιοχή της Καλαμαριάς έδειξε 35.3 °C στις 15:22, ενώ άλλος σταθμός του Αστεροσκοπείου High στο Επταπύργιο, σε υψόμετρο 175 μέτρων, μέτρησε 36.3°C στις 14:10.

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη επικρατεί σχεδόν άπνοια.