Skip to main content

Βραζιλία: Επέμβαση του στρατού για την καταστολή βίαιων ταραχών

Περίπου 300 στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην επαρχία, στην πολιτεία της Σεάρα, οι οποίοι θα ξεκινήσουν περιπολίες στους δρόμους της πόλης

Την επέμβαση του στρατού αποφάσισε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, για να καταστείλει το ξέσπασμα εγκληματικής βίας που πλήττει τη βορειοανατολική πόλη της Φορταλέζα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Συγκεκριμένα, περίπου 300 στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην επαρχία, στην πολιτεία της Σεάρα, οι οποίοι θα ξεκινήσουν περιπολίες στους δρόμους της πόλης, ώστε να δώσουν τέλος στις επιθέσεις εναντίον καταστημάτων, τραπεζών και λεωφορείων, μεταδίδει το BBC.

Στη συγκεκριμένη απόφαση προέβη το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τις δεκάδες επιθέσεις και εγκληματικές ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πίσω από αυτό το κύμα βίας βρίσκονται οι εγκληματικές συμμορίες που δρουν στην πόλη, οι οποίες υποκίνησαν τις ταραχές, για να εκφράσουν την αντίθεση τους στα νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν στις τοπικές φυλακές, που σε μεγάλο βαθμό ελέγχουν.

Τα μέτρα αυτά αφορούν την επικοινωνία των κρατουμένων, με τις αρχές των φυλακών να μπλοκάρουν το σήμα των κινητών τηλεφώνων μέσα στους χώρους τους και να δίνουν τέλος στον διαχωρισμό των κρατουμένων βάσει της διασύνδεσης τους με κάποια συμμορία.

Αυτή η κίνηση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την ορκωμοσία του αμφιλεγόμενου νέου Βραζιλιάνου προέδρου Ζαϊρ Μπολσονάρο, ο οποίος εκλέχθηκε με σημαία του την αμείλικτη καταπολέμηση του εγκλήματος στη χώρα και του οποίου τα ρατσιστικά, ομοφοβικά και μισογυνιστικά σχόλια έχουν προκαλέσει μεγάλη οργή στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σέρτζιο Μόρο να στείλει στρατό στην πόλη υπήρξε «κατάλληλη, ταχεία και αποτελεσματική».

Μέχρι στιγμής, περίπου πενήντα ύποπτοι που φέρονται να συνδέονται με τις ταραχές, έχουν συλληφθεί από τις βραζιλιάνικες αρχές. Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων στο κόσμο, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.