Skip to main content

Βραζιλία: Κοντά σε συμφωνία για την αγορά φθηνότερου ντίζελ από τη Ρωσία

Δεν είναι σαφές το πώς η Βραζιλία θα μπορούσε να προμηθευτεί ντίζελ από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα

Kοντά σε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια φθηνότερου ντίζελ βρίσκεται η κυβέρνηση της Βραζιλίας, όπως ανέφερε χθες Δευτέρα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Oι υπηρεσίες του Μπολσονάρου και το υπουργείο Ενέργειας της Βραζιλίας δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν την εξαγγελία αυτή. «Είναι λογικό και ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει», είπε πάντως στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανώτερο στέλεχος της Petroleo Brasileiro SA –ή Petrobras–, της δημόσιας επιχείρησης που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνονται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είπε στο Reuters πως η ιδέα δεν τον εκπλήσσει, αλλά εγείρει ανησυχίες, επίσης αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είναι ανάμεσα στους παράγοντες που πλήττουν τη δημοτικότητα του κ. Μπολσονάρου, που επιδιώκει να επανεκλεγεί στο αξίωμα τον Οκτώβριο. Μεγάλο φαβορί των δημοσκοπήσεων είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Δεν είναι σαφές το πώς η Βραζιλία θα μπορούσε να προμηθευτεί ντίζελ από τη Ρωσία χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Μπολσονάρου αψήφησε τα διαβήματα των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, διαβεβαιώνει ότι η προσωπική του σχέση με τον κ. Πούτιν επέτρεψε στη Βραζιλία να διατηρήσει την πρόσβασή της σε ρωσικά λιπάσματα, πρώτη ύλη καίριας σημασίας για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας του.