Skip to main content

Βρετανία – AstraZeneca: Σύσταση για άλλο εμβόλιο στους κάτω των 30

η αρμόδια βρετανική αρχή (MHRA) σημειώνει μεν ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο είναι αυτό που προκαλεί τις θρομβώσεις

Να χορηγείται εναλλακτικό της AstraZeneca εμβόλιο στα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών εισηγούνται οι βρετανικές αρχές.

Σε ανακοίνωσή της η αρμόδια βρετανική αρχή (MHRA) σημειώνει μεν ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο είναι αυτό που προκαλεί τις θρομβώσεις, προσθέτει όμως ότι η συσχέτιση καθίσταται πλέον πιο ισχυρή.

Η έκθεση της MHRA αναφέρει ότι έως τα τέλη Μαρτίου 79 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υποστεί τις σπάνιες αυτές θρομβώσεις. Τα 19 από τα περιστατικά αυτά ήταν θανατηφόρα.

Η MHRA έκρινε ότι οι παρενέργειες είναι «εξαιρετικά σπάνιες» και απαιτείται περισσότερη δουλειά για να διευκρινισθεί ότι τα εμβόλια πράγματι προκαλούν τις θρομβώσεις.

Σημειώνει επίσης ότι η ισορροπία οφέλους και γνωστών κινδύνων παραμένει υπέρ του οφέλους για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων.

Λίγο αργότερα, η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας ανακοίνωσε:

«Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία, η JCVI συνιστά ότι είναι προτιμητέο για ενήλικες κάτω των 30 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη», είπε ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος για την Covid-19 της επιτροπής JCVI.

«Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ως αποτέλεσμα ύψιστης προσοχής, παρά επειδή έχουμε κάποια σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.