Skip to main content

Βρετανία: Ανησυχία για την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών σε ασθενείς με Covid

Η μελέτη σε 49.000 ασθενείς διαπίστωσε ότι στην πλειονότητα των ασθενών δόθηκαν αντιβιοτικά αν και δεν είχαν επιβεβαιωμένη βακτηριακή λοίμωξη

Σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με Covid-19 συνταγογραφήθηκαν άσκοπα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας το φάσμα της επιτάχυνσης της μικροβιακής αντοχής (AMR), σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι στιγμής στη χώρα.

Η μελέτη σε σχεδόν 49.000 ασθενείς, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Microbe, διαπίστωσε ότι στην πλειονότητα των ασθενών δόθηκαν αντιβιοτικά παρά το γεγονός ότι δεν είχαν επιβεβαιωμένη βακτηριακή λοίμωξη.

Ο ξηρός βήχας που σχετίζεται με τον νέο κορωνοϊό έκανε δύσκολη τη λήψη δείγματος πτυέλων και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήταν απρόθυμοι να πάρουν βαθιά επιχρίσματα από φόβο ότι θα μολυνθούν, ανέφεραν οι ερευνητές.

Έτσι, οι γιατροί κατέφυγαν στα αντιβιοτικά δεδομένων των περιορισμένων επιλογών θεραπείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την αντιμικροβιακή αντίσταση ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η πρώην επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας και ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμικροβιακή αντοχή, Νταμ Σάλι Ντέιβις, δήλωσε ότι η έκρηξη στη χρήση αντιβιοτικών ως συνέπεια του Covid-19 «κινδυνεύει να επιδεινώσει και να εντείνει. . . τη σιωπηλή, αργή πανδημία του AMR».