Skip to main content

Βρετανία: Δεν πέρασε η πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Ψήφο υπέρ των εκλογών έδωσαν 299 βουλευτές με τον αριθμό αυτό να υπoλείπεται των 434 θετικών ψήφων, που χρειαζόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στην απόρριψη του αιτήματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τη 12η Δεκεμβρίου προχώρησαν οι Βρετανοί βουλευτές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των πρόωρων εκλογών, με τον αριθμό αυτό να υπoλείπεται των 434 θετικών ψήφων, που χρειαζόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, δηλαδή τα δύο τρίτα των βουλευτών του κοινοβουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράλυση.

Νωρίτερα, επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία επιβεβαιώνει ότι αποδέχεται την παράταση που προσφέρει η ΕΕ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2020, απέστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη παράταση, μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει στην επιστολή του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, σύμφωνα με το νόμο που τον ανάγκαζε να την ζητήσει, και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

«Για αυτό ζητώ τη διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο, ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή νέου κοινοβουλίου, ικανού να επιλύσει το θέμα, σύμφωνα με τους συνταγματικούς μας κανόνες. Αλλά σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αρνηθεί και αυτό, προτρέπω τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι μία επιπλέον παράταση μετά τις 31 Ιανουαρίου, δεν είναι δυνατή. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να επικυρώσουμε τη συμφωνία μας» γράφει.